Het Science Cafe Harderwijk over de ontwikkeling van een supercomputer met de allerkleinste deeltjes

Het Science Café organiseert boeiende avonden voor iedereen met belangstelling voor wetenschappelijke onderwerpen. 

Op donderdag 24 september geeft  Professor dr. Carlo Beenakker uitleg over de ontwikkeling van een supercomputer met kwantumdeeltjes.

Onder de wereld die we met het blote oog kunnen waarnemen schuilt een totaal ander universum. In het rijk van de allerkleinste deeltjes – de kwantumwereld – gelden compleet andere wetten. Hoe kleiner de deeltjes worden, hoe vreemder ze zich gedragen. Ze kunnen bijvoorbeeld op twee plekken tegelijk zijn en elk deeltje heeft een antideeltje. Als die elkaar tegenkomen heffen ze elkaar op. 

Nieuwe technologieën

De Leidse natuurkundige Carlo Beenakker weet veel over deze wereld. Hij bestudeert het gedrag van de deeltjes en bedenkt hoe je met die kennis nieuwe technologieën kunt ontwikkelen. Zoals een ‘nanocomputer’. “Een machine die oneindig veel sneller kan rekenen dan onze huidige computers. Waardoor het mogelijk wordt om medicijnen te maken waar we al lang op hopen en nieuwe metalen met fantastische eigenschappen,” aldus de nanofysicus. 

Nieuwsgierigheid

Het Science Café nodigt uit om mee te doen aan een ontspannen ontdekkingstocht langs wetenschappelijke onderwerpen. Elke vraag en iedere bijdrage aan een discussie zijn welkom. Voorkennis is niet nodig. Nieuwsgierigheid is voldoende. 

Gratis toegang

Het Science Café vindt plaats in Brasserie ‘De Bank’, Smeepoortstraat 1 in Harderwijk. De presentatie is in handen van Jan Douwe Kroeske. De muziek wordt verzorgd door Keef. Science Café Harderwijk is gratis toegankelijk. De avonden begint om zeven uur met live muziek. Om acht uur start Professor Carlo Beenakker met zijn uitleg. Na de pauze - met opnieuw live muziek – krijgt iedereen alle ruimte om vragen te stellen en zich in de discussie over het onderwerp te mengen. Zie ook: www.sciencecafeharderwijk.nl