Het Rijwielhuis Harderwijk viert 200.000e bezoeker

Het Rijwielhuis aan de Academiestraat in Harderwijk vierde onlangs in bijzijn van Wethouder Jeroen de Jong de komst van de 200.000e bezoeker. Dat is Gisel Hop, eigenaar van September Underwear aan de Donkerstraat, die sinds de opening van de stalling in 2010 daar haar fiets parkeert. 

De wethouder zette haar in de bloemetjes maar besteedde ook ruim aandacht aan de twee gastheren van Het Rijwielhuis. Dat zijn Reginald en Lesly, die daar allebei een vaste baan aan hebben. Vrijwilliger Henk lost hen regelmatig af.

Het Rijwielhuis ging op 11 mei 2010 van start. De oprichting ervan is min of meer te danken aan een constante stroom van brieven aan de Gemeenteraad van twee leden van een organisatie van fietsers. Die bestookten de Raad jaren lang met brieven over het gemeentelijke stallingsbeleid. Aanvankelijk zou de fietsenstalling in het Hortuspark komen in combinatie met een openbaar toilet. Doel was ‘overlast tegen te gaan van fietsen die overal gestald werden in openbare ruimten van Harderwijk’. Uiteindelijk werd het pand aan de Academiestraat als fietsenstalling betrokken. Het openbaar toilet is er overigens nooit gekomen.
 
Hoewel er vooraf geen onderzoek is gehouden naar het stallingsgedrag van fietsers bleek in de loop der jaren wel een behoefte aan een dergelijke behuizing. Gastheer Reginald houdt sinds 2015 dagelijks het aantal stallingen bij in het Rijwielhuis. Vanaf dat jaar steeg het aantal handelingen van ca. 35.500 naar ruim 40.000 in 2018 Naarmate het weer beter is, stijgt het aantal bezoekers. Gemiddeld was het weer in 2017 iets beter, reden waarom dat het topjaar was met 42.255 bezoekers. Er vindt wel een verschuiving van de drukte plaats. Zo steeg het bezoek aan het Rijwielhuis op de zaterdag van ruim 11.000 in 2015 naar meer dan 15.000 vorig jaar. Het maximale aantal bezoekers op één dag bedroeg 576, dat was op een Aaltjesdag.
 
De capaciteit van Het Rijwielhuis is op topdagen amper voldoende; soms moet men op hoogtijdagen fietsen stallen in het bescheiden keukentje. Het is niet zeker of de capaciteit op korte termijn wordt uitgebreid.

Rijwielhuis Harderwijk
Op de foto van links naar rechts: beheerder Reginald, vrijwilliger Henk, 200.000e bezoeker Gisel Hop, beheerder Lesly en wethouder Jeroen de Jong