Het plan... de huidige status van de Plantagekerk in Harderwijk

Op 27 september 2016 heeft de Algemene Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Harderwijk een voorlopig besluit genomen af te zien van een samenwerking met Stichting De Plantage voor wat betreft de renovatie en medegebruik van de Plantagekerk. 

Dat zou kunnen betekenen dat wij als stichting de Plantage ons doel niet meer kunnen gaan verwezelijken. Toch willen wij vanuit de stichting ons gedachtengoed nog een keer toelichten, omdat wij dit besluit als een gemiste kans zien voor zowel de PGH als de vele potentiële medegebruikers van dit mooie gebouw op deze plek in Harderwijk. 

De drie poten van De Plantage:

Kerk
Wanneer het beheer van de Plantagekerk en pastorie ondergebracht worden in stichting De Plantage, hoeft de PGH zich geen zorgen meer te maken over (kostbare)onderhoud. Maar blijft het dan nog wel een kerk? Gemeenteleden hoeven niet bang te zijn dat ze gaan kerken in een theater. Toegegeven: de kerkbanken maken plaats voor comfortabele stoelen en de techniek wordt enorm verbeterd zodat de verstaanbaarheid met sprongen vooruit gaat, maar tijdens kerkdiensten is vrijwel niets te zien van de andere gebruiksmogelijkheden van het gebouw. Sterker nog: door de flexibele opstelling kan de grote zaal ook klein en intiem gemaakt worden voor trouwerijen en begrafenissen, terwijl er ook voldoende ruimte is om bezoekers aan drukbezochte diensten een plek te geven. Kijk hier voor een sfeerimpressie.
Ook is er goed nagedacht met de kerkrentmeesters over beschikbaarheid, inrichting, zeggenschap en nog veel meer belangrijke zaken. Want een gebouw samen delen met anderen vraagt wel om goede en flexibele afspraken.

Cultuur
Ook hier speelt flexibiliteit een grote rol. Kleine voorstellingen voor plaatselijke verenigingen en koren tot volledige theatervoorstellingen: de ruimte wordt altijd aangepast aan de behoefte. Deskundigen die we hebben ingehuurd voor advies zijn laaiend enthousiast over de mogelijkheid om kleine, intieme voorstellingen een plek te geven, terwijl de zaal voor grotere voorstellingen dezelfde mogelijkheden heeft als de kleine zaal van het Nieuwe DeLaMartheater. Een ruimte die ook bijzonder geschikt is voor congressen en bedrijfspresentaties. Binnenkort zullen we op de website onze volledige subsidieaanvraag voor de Stad als Podium presenteren. Wel kunnen we al vast verklappen dat we een subsidie hebben aangevraagd voor de verbouw van rond de 3 miljoen, wat een grote kans van slagen zou hebben als we als stichting De Plantage de komende jaren ook als fraai binnenpodium zouden kunnen gaan gebruiken.


Maatschappelijk
In de pastorie en nieuwbouw kunnen maatschappelijke partners ruimte huren. Of het nu voor één dagdeel is of voor de hele week, kleine of grote partijen: we gaan samen op zoek naar een passende oplossing. Dankzij onze flexibiliteit zal dat geen probleem zijn. 
Gedurende de hele week zal er aanloop zijn, een plekje waar je neer kunt strijken voor een bakkie koffie en/of een babbeltje. 

Deze drie poten zorgen er met elkaar dat er een financieel haalbaar, aantrekkelijk en op alle dagen in de week, ook op zondag, het een komen en gaan is van mensen die elkaar willen ontmoeten. Kerk, Cultuur en Maatschappelijke partijen maken samen gebruik van, en komen bij elkaar in De Plantage. Althans, dat is (was?) ons plan.