Het Mosselseizoen is weer van start gegaan, maar hoe zit het nou eigenlijk met die Zeeuwse Mosselen

Hangcultuur of bodemcultuur Mosselen, de Sortering Super of Jumbo Mosselen; wat wordt er nou eigenlijk mee bedoeld?

Er zijn diverse soorten Mosselen in de handel, er worden soms Mosselen aangeboden uit Scandinavie, Ierland of de Middellandse Zee.

Maar de echte Zeeuwse Mossel is de variant uit het Mosselseizoen dat start in de Zomermaanden juni of juli. De Mossel wordt Middels bodemcultuur volwassen, dit houdt in dat de Mossel groeit op de Bodem van zee.

Het Mosselbroed wordt doorgaans op de Waddenzeebodem beheerd, vanwaar hij opgevist wordt en dan uitgezet wordt in speciale Mosselpercelen voor de Zeeuwse kust, hier zijn de omstandigheden ideaal voor de Mossel. Tegenwoordig worden er ook Mosselen gekweekt door ze aan hangende touwen in de zee te laten groeien, dit noemt men hangcultuur Mosselen. Deze Mosselen hebben een dunnere schaal, en hebben een minder sprekende smaak. 

Een echte Mosselliefhebber kan het beste wachten tot het traditionele Mosselseizoen is gestart! 

De Mosselen worden gesorteerd & geselecteerd op grootte en gewicht, hiervoor zijn speciale maten en aanduidingen afgesproken.

De kleinste Mosselen krijgen de sorteringaanduiding: Extra mee, dan volgt het op van klein naar groot:
Extra, Super, Imperial, Jumbo en de grootste Mossel krijgt de naam Goudmerk.
Het gaat hierbij om het visvlees gewicht in de schelp.
Mosselen zijn gezond en hebben een goede voedingswaarde, enkel mensen met een schaal & schelpdier allergie moeten opletten.

Mosselen zijn erg eenvoudig te bereiden, er zijn bijzonder veel lekkere recepten.

De klassieke bereidingswijze is eigenlijk wel de lekkerste:
  • Fruit 2 sjalotten, 2 knoflooktenen, een eetlepel peterselie en een eetlepel bieslook in de Speciale Mosselpan.
  • Blus dit mengsel dan af met een flesje smaakvol speciaalbier.
  • Hierin ongeveer de helft van de 2Kg Mosselen doen, daaroverheen een ½ pond grof gesneden groente: Prei, Wortel & Ui
  • En dan afdekken met de andere helft van de Mosselen, dan vers gemalen Peper & Zout erover.
  • De deksel op de pan, laten koken op middelvuur, wachten tot de deksel begint te klapperen en dan opschudden.
  • De kook er dan nog 2 keer overheen laten komen, en de pan opschudden; en dan kunt u aan tafel.
  • Heerlijk met vers gebakken frietjes erbij, echt een feestmaal; Eet smakelijk !
Mocht u vragen hebben over Mosselen, vraag ons om advies; aldus Peter van den Berg van Visspecialist & Palingrokerij Dries van den Berg

Het Harderwijker Mosselfeest is dit jaar op 2 dagen:

Vrijdag 16 september voor Bedrijven & Vips op deze dag kan men speciale tafels reserveren.
Zaterdag 17 september is het toegankelijk voor iedereen.
Kaartvoorverkoop en reserveringen gaan binnenkort van start.
Houd de kranten & de facebookpagina van de Vischafslag Harderwijk, de komende weken in de gaten
 
Voor informatie:
http://www.visbureau.nl/fileadmin/user_upload/visbureau/Downloads/Duurzaamheid/Visfeiten_mosselen.pdf
https://www.mosselen.nl/nl/mosselinfo/over-de-mossel.htm

Palingrokerij en Vishandel Dries van den Berg

Adresgegevens

Stephensonstraat 2
3846 AK Harderwijk

Telefoon

T. 0341-423723

Openingstijden

Ma Gesloten
Di 9.30 - 18.30 uur
Wo 9.00 - 18.30 uur
Do 9.00 - 18.30 uur
Vr 9.00 - 18.30 uur
Za 9.00 - 18.00 uur
Zo Gesloten
Meer info