Het is toch hartstikke leuk dat je de energiekosten kunt verlagen

Door Petra Lievense - In 2017 kocht Ab de Haas een woning aan het Wolderwijd in Harderwijk, dat hij direct verbouwde. Hij legde zonnepanelen op het dak, schakelde over naar inductiekoken, nam extra dubbel glas en isoleerde zowel de vloer als de muur.

Dat leverde uiteindelijk energielabel B op. De energiekosten daalden van 125 naar 85 euro per maand.

En hij woont nu in een comfortabel huis, dat nu ook geschikt is voor een aansluiting op een warmtenet. Ab:”Bij Endura heb ik goed advies gekregen over de aanpak van de isolatie. Ik kon als lid de warmtecamera lenen en hiermee de warmtelekken opsporen. Ik vond deze ondersteuning fijn”.
 
Ab oriënteerde zich meteen op de stappen om in de toekomst volledig van het gas af te gaan, maar hij stuitte op aanzienlijke kosten. Daarom ging hij ook in overleg met de buren Marcel vd Berg, Marijke Reitsma, Klaas de Vries en Albert Moonen. Samen noemen ze zich de initiatiefgroep ‘project Duurzaam klein Stedenwaard’. Zij willen, samen met andere buurtbewoners, stappen te zetten om uiteindelijk van het gas af te gaan. Samen iets regelen betekent dat het goedkoper kan. “We besloten de omliggende bewoners van de Muidenbrink een enquête te sturen. Dat leverde gelijk al 15 ingevulde enquêtes op, waaruit veel belangstelling bleek voor ons initiatief. Inmiddels hebben 36 woningeigenaren interesse in onze plannen. De meesten wonen langs het Wolderwijd als onderdeel van de Stedenwaard. Zij hebben meestal al panelen op het dak of het huis geïsoleerd. En dat laatste is echt een voorwaarde  voordat je van het gas af gaat”.
 
Ab:” Het aardige van dit buurtje is dat er gemeenschapsgevoel is, we kennen elkaar en overleggen over bijvoorbeeld het strandje . Dat gevoel van ons-kent-ons wil ik ook gebruiken om later samen van te gas te gaan. Als je er met mensen over praat dan luisteren ze ook, dan heb je contact. Ik word daar enthousiast van, we gaan ermee door. Nu is het rustig vanwege Covid-19, maar straks wil ik het proces nieuw leven inblazen”. Toen bleek dat andere mensen ook enthousiast werden. Er komen nu van de Stedenwaard en van verder, mensen aan de deur voor informatie over dit project¨.

Is het wat voor mij?
“In de wijk Stedenwaard zie ik helaas huizen die nog moeten worden geïsoleerd. Dat moet natuurlijk eerst gebeuren voordat je van het gas af kan. Je moet zuinig zijn op de warmte. Ik zie het als een sport om de verwarmingskosten te verlagen. Als je investeert in isolatie, dan kun je zelfs subsidie aanvragen. En het wordt binnenshuis behaaglijk. Ik begrijp dat mensen zich aanmelden. We kunnen meedenken als coach, helpen beslissen als ze zelf wat willen doen maar nu nog niet weten hoe”.
 
Wolderwijd
Van het gas af, en dan? Ab kijkt uit op het Wolderwijd en ziet daarin ook het alternatief: aquathermie. Het Veluwemeer biedt, volgens Ab, unieke kansen, waarom zou je de warmte van het meer niet gebruiken? De haalbaarheid wil hij graag onderzocht hebben. Het lijkt technisch mogelijk en Stedenwaard is juist interessant vanwege de ligging aan het water. Binnenkort heeft de initiatiefgroep een afspraak met de gemeente. We hebben een intentieverklaring van de gemeente ondertekend. Dat maakt ‘t serieus. Wij willen vragen of de gemeente de mogelijkheid voor aquathermie onderzoekt.
 
Ab droomt nog verder, aan opslag van warm water in een ondergronds vat, midden in de wijk Stadsweide. Het nieuwe datacentrum in Zeewolde als warmtebron, daar is hij niet enthousiast over. “het is veel beter om de warmte van het Wolderwijd te gebruiken!”

Ab de Haas Harderwijk
Ab de Haas: Ik zie het als een sport om de verwarmingskosten te verlagen - fotograaf Petra Lievense.