Het gáát echt ergens over…. (blog)

Mensen in mijn omgeving vragen mij wel eens: ‘Wat doe je nu eigenlijk precies?’ Blijkbaar is de term ‘Verkoopmanagement’ niet voor iedereen voldoende om te doorgronden welke werkzaamheden daarbij horen. 

Dat is overigens niet zo vreemd. Je hebt tenslotte in veel bedrijven verkoopmanagers rondlopen, en waarschijnlijk doen ze niet allemaal hetzelfde werk. 

Verkoopmanager in het vastgoed

De functie van verkoopmanager in het vastgoed is momenteel behoorlijk in beweging. In het verleden, voor de crisis zijn intrede deed op de woningmarkt, had iedere projectontwikkelaar één of meerdere verkoopmanagers in dienst die een aantal nieuwbouwprojecten onder hun hoede hadden. Ze deden marktonderzoek, keken mee ‘door de ogen van de klant’ met het ontwerpen van de woningen en zochten lokale makelaars om de woningen te verkopen. Ze zorgden voor een verkoopplan en de verkoopmiddelen en brachten het nieuwbouwproject in verkoop. Tijdens het verkooptraject onderhielden ze nauwe contacten met de makelaardij, die de verkoopgesprekken voerden met de potentiele koper, en de contractuele zaken afhandelden. 

Respectvol omgaan met de consument

Tijdens de crisis ontstond bij de projectontwikkelaar de behoefte om zelf meer contact te hebben met de potentiele koper. Wat willen ze precies, hoe ontwikkelen we woningen die nog wel verkocht worden? Co-creatietrajecten deden hun intrede, wat wil zeggen dat men samen met de toekomstige bewoners het nieuwbouwproject ontwierp. Ook in de huidige tijd zie je nog steeds in veel gemeenten projecten waarbij Collectief Particulier Opdrachtgeverschap een voorwaarde is om te mogen ontwikkelen. Inspraak van de consument in de wijkopbouw, de architectuur en de indeling van het huis. Wat een omslag na de ‘tekenen bij het kruisje’ mentaliteit in de tijden van schaarste.
 
Persoonlijk vind ik deze marktbenadering een positief effect van de crisis. Respectvol omgaan met je klant. Als dat kan bij het kopen van schoenen, dan moet het zeker bij het kopen van een huis. Een goed thuis is tenslotte een heel belangrijk aspect als het gaat om gelukkig leven. 

Makelaardij en verkoopmanagement nieuwe stijl

De functie van verkoopmanager in het vastgoed is door deze ontwikkelingen ook veranderd. Waar hij (of zij) zich eerst vooral achter de schermen begaf, treedt hij nu naar buiten en nemen zijn contacten met de consument toe. De verkoopmanager voert zelf de verkoopgesprekken of organiseert inspraak- en informatieavonden. Al dan niet in vernieuwde samenwerkingsvormen met de lokale makelaardij zorgt de verkoopmanager voor een transparante verhouding van de potentiele koper met de projectontwikkelaar, waarbij klantgerichtheid en service voorop staan. 

Passie voor vastgoed

Als freelance verkoopmanager kan ik flexibel meebewegen met de gewenste werkwijze om een vastgoed project in de markt te zetten. Samen met de potentiele kopers de woningen van scratch af aan ontwikkelen. Het marketing-, promotie- en verkoopplan maken en de uitvoering coördineren. De belangstellenden benaderen en zelf de verkoopgesprekken voeren of hiervoor de makelaardij betrekken en aansturen. Gedurende de verkoop doelstellingen bewaken en bijsturen waar nodig. Zomaar wat voorbeelden van zaken die ik voor de ontwikkelaar uitvoer. Afhankelijk van de fase waarin ik betrokken wordt bij het project, wordt mijn rol bepaald.
 
De wisselende werkzaamheden die bij de functie van verkoopmanager in vastgoed horen, maken mijn werk juist zo uitdagend. En weet je, voor mij draait het uiteindelijk maar om één ding: De aspirant kopers op een servicegerichte en respectvolle wijze begeleiden tijdens het keuzeproces en de aankoop van hun huis. Want niets geeft zoveel voldoening als een jaar na oplevering door een wijk rijden en zien dat de mensen aan wie jij een huis verkocht hebt, met elkaar een gelukkig leven hebben opgebouwd! 

Dat is het mooie van het werken in het vastgoed, het gáát echt ergens over! 

Suzanne van Harten van Suz&Zo

Suzanne van Harten van Suz&Zo

 

SUZ&ZO verkoopmanagement en huispromotie

Adresgegevens

Grote Marktstraat 9
3841 AH Harderwijk

Telefoon

T. 06-15602961

Meer info