Herdenking - column

Wekelijkse column van Theo Bakker (Pressbaker)

Afgelopen dagen hoorde ik op het nieuws dat het deze dagen 70 jaar geleden is dat atoombommen op Hiroshima en Nagasaki tot ontploffing zijn gebracht. Summiere beelden, schokkende foto’s en enkele indrukwekkende verklaringen van getuigen gaven
nog eens aan hoe groot de ramp was en hoe indrukwekkend de catastrofe. Japanse politici overschreeuwden elkaar dat deze nucleaire bom nooit meer gebruikt mag worden.
Nooit meer oorlog………
 
Maar ik hoorde niets over de aanval op Pearl Harbour. Niets over gevangenen die gedwongen waren aan de Birma-spoorlijn te werken. Niets over de troostmeisjes, burgermeisjes die jarenlang gebruikt en misbruikt werden in bordelen voor het Japanse leger. Niets over de honderdduizenden slachtoffers bij de slachting van Nanking. Niets over de gevangenkampen in Nederlands-Indië waar honger en lijden duizenden slachtoffers heeft geëist. Niets over de gevangenen die zijn doodgeslagen wegens gebrek aan eerbied voor de Japanse vlag. Niets over de Goddelijke heerschappij die Japan destijds zo graag over Zuidoost Azië wilde voeren. Niets over de keizer, wiens wil wet was.

 Nooit meer oorlog!

 Oké, maar dat begint wel met reflectie en een eerlijk oordeel over het verleden.
Japan is geen slachtoffer van WO 2. Japan is mede aanstichter van dit leed!

Theo Bakker