Henk Vermeer focust zich op politiek in Harderwijk én Den Haag

Door Harry Schipper – Fractievoorzitter Henk Vermeer van de grootste lokale politieke partij Harderwijk Anders (HA) heeft zijn ‘baan’ per 1 januari 2022 opgezegd.

Vermeer maakte dit weekend bekend dat hij zich volledig wil richten op de politiek, zowel lokaal in Harderwijk en Hierden, als in Den Haag, waar hij ondersteuning biedt aan de eenmansfractie van BBB

“Het is wel even meer dan een baan die ik opzeg”, maakt Vermeer meteen maar duidelijk. “Ik ben al zeven jaar voor dertig procent partner, dus mede-eigenaar van ReMarkAble Communicatie. Ik ga dus mijn aandelen verkopen”.  Vermeer, die in april dit jaar werd gekozen tot lijsttrekker van de aankomende gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar, gaat zijn tijd verdelen tussen de gemeentepolitiek en de landelijke politiek.

Om met dat laatste te beginnen: “Ik ben sinds de Tweede Kamerverkiezingen al gedetacheerd bij het fractieteam dat ondersteuning biedt aan het Tweede Kamerlid van de BBB, de Boer Burger Beweging. Dat doen we met z’n zevenen en straks met acht man”, aldus Vermeer, die zich van nu twee tot drie dagen in de week straks vijf dagen met Tweede Kamer-vraagstukken gaat bezighouden.

Hij geniet overduidelijk van zijn politieke werk voor Caroline van der Plas, die zichzelf al menigmaal in de media deed gelden en zich inzet voor vooral de boeren en burgers in de plattelandsgemeenten. Vermeer, die vanuit zijn professie veel kennis heeft van communicatievraagstukken, helpt haar daarbij. “Ik bemoei me graag overal mee”, verklaart hij met een gulle lach.

Maar ook lokaal doet Vermeer zich sinds zijn verkiezing vier jaar geleden tot raadslid en meteen ook als fractievoorzitter vaak gelden. De nummer twee op de kieslijst van vier jaar terug voert nu de lijst aan, nu Gert Jan van Noort heeft aangekondigd dat hij het wel welletjes vindt en wil stoppen als wethouder van sociale zaken en cultuur. Van Noort is al vanaf 2002 lijstaanvoerder geweest van HA, dus al vier keer achtereen.

Met de 55-jarige Vermeer bovenaan de nieuwe lijst mikt het bestuur bij de komende verkiezingen op maar liefst tien zetels, dus vier meer dan nu. De kiescommissie van HA moet nog definitief bepalen wie er op de kieslijst komen en op welke hoogte. Naast de huidige raadsleden circuleren de namen van de huidige schaduwfractieleden Tessa Pullen, Dick Hermsen, Christel van der Stouw en Sandra Timmer uit Hierden.

Vorig jaar leek HA zijn verkiezingswinst te verzilveren door haar standpunt over de koopzondag goed naar voren te brengen. Gevraagd aan Vermeer wat dit jaar hét thema wordt, antwoordt hij: “Afval. Ik denk dat VANG, Van Afval Naar Grondstof héél belangrijk wordt. En daarnaast natuurlijk woningbouw”. Dat HA zijn belofte om iedereen binnen twee en een half jaar aan een woning te helpen niet heeft waargemaakt, bevestigt de HA-voorman. “Nee, daarmee zijn we nog niet waar we wezen moeten. Daarmee gaan we dus nog aan de slag”.