Henk Ruiter nieuwe stadsdichter Harderwijk

Henk Ruiter wordt de komende drie jaar de nieuwe stadsdichter van Harderwijk. Hij volgt daarmee de huidige stadsdichter Wietse Hummel op.

De officiële overdracht vindt plaats op zondagmiddag 3 februari 2019 14.00 uur in het Cultuurcafé van het Stadsmuseum. Wethouder Gert Jan van Noort verricht de plechtige installatie.

Na drie jaar draagt Wietse Hummel het stadsdichterschap over. “Ik zal het missen. Het waren drie enerverende jaren en het was een eervolle functie. Maar ik ben blij met mijn opvolger”, aldus de huidige stadsdichter.
 
De nieuwe stadsdichter is Henk Ruiter: “Ik heb ik echt zin in. Zowel Bert Vermaas van het stadsdichterscomité als Wietse Hummel hebben mij gevraagd of ik de nieuwe stadsdichter wilde worden. Ik heb dat als een eer ervaren’. Henk Ruiter is in het dagelijks leven sociaal-juridisch dienstverlener bij MEE Veluwe. “Ik woon in Harderwijk en de stad en het leven in de stad biedt voldoende inspiratie”, voegt hij hieraan toe.
 
Henk Ruiter is ook singer songwriter. En hij houdt een blog bij. Op zijn blog meldt hij: “Ik probeer de interactie tussen mijn eigen binnenwereld en de buitenwereld in woorden te vatten, een gezicht te geven.” En verder verkiest hij het mysterie van schoonheid boven praktische argumenten.
 
Dertien jaar geleden werd door Dim van Rhee het initiatief genomen tot het instellen van het stadsdichterschap. Hij is voorzitter van het stadsdichterscomité en vormt samen met Bert Vermaas en Anneke de Graaf het huidige bestuur. “De stadsdichter is op een kunstzinnige manier een stadschroniqueur. Het werk blijft bewaard voor de toekomstige generaties”, aldus Dim van Rhee. Op de website www.stadsdichterharderwijk.nl zijn alle gedichten van alle stadsdichters tot nu toe bewaard, inclusief het werk van de junior stadsdichter.
 
Henk Ruiter is de zesde stadsdichter van Harderwijk. Zijn voorgangers waren Michel martinus (pseudoniem voor Joz Brummans), Jos Kunne, Geert Zomer, Theo Bakker en Wietse Hummel. Laatstgenoemde bereikte onlangs een gedeelde derde prijs bij het Groots Gouds Stadsdichtersgala.
 
De overdracht van het stadsdichterschap op 3 februari 2019 valt in de landelijke Week van de Poëzie. “Een mooi moment voor een overdracht en het gebeurt in meer steden en dorpen”, aldus de huidige stadsdichter. Literaire en Culturele Stichting Apollo zorgt voor een aantrekkelijk programma rondom de overdracht. Het is een speciale Apollo’s Kamer die middag in samenwerking met het stadsdichterscomité. Zowel Apollo als het stadsdichterscomité dragen zorg voor de presentatie.
 
Wethouder van Noort installeert de nieuwe stadsdichter op symbolische wijze door het omhangen van de sjerp in de stadskleuren van Harderwijk (hanzegeel en nassaublauw).