Hekken weg: De Wellen gaan hélemaal los!

Door Harry Schipper – Héhé. Het werk is nog lang niet af, maar vrijdag worden alle hekken rondom De Wellen weggehaald.

Harderwijkers en Harderwijkse hondenbaasjes kunnen vanaf dat moment weer flaneren over het volledig vernieuwde en gemoderniseerde Zeepad langs De Stille Wei en de bijna opgedroogde ijsbaan

Tot driemaal toe gooiden buitengewone omstandigheden – waaronder corona – roet in het eten en werd de oplevering van de gerenoveerde De Wellen met weer een paar maanden uitgesteld. En ook nu is het werk nog niet af. “Maar kregen zo vaak de vraag van voorbijgangers en belangstellenden:  ’Wanneer is het klaar en kunnen we weer over het Zeepad?’, dat we besloten hebben om nu alvast de hekken weg te halen en het Zeepad vrij te geven voor wandelaars”, vertelt gemeentelijk projectleider Erik Hamelink met de grootst mogelijke glimlach op zijn gezicht.

Logisch, die grote glimlach, want naast vragen, kregen hij en de werkers van Vic Landscapes, geholpen door wegenbouwer Hoornstra Infra, vaker complimenten toegewuifd voor de in veler ogen schitterend uitgevoerde renovatie van het gebied tussen de Harderwijkse stadsmuren en het water van het Wolderwijd.

Vrijdagavond gaat voor het eerst de verlichting aan van het Zeepad. Op zich al apart: geen lantaarnpalen, maar zo’n twintigtal LED-lichtbronnen die vanaf de grond het pad sfeervol aanlichten. Voor Beach-Hotel-Restaurant Monopole is een prachtig landschapsmeubel van tropisch hardhout gecreëerd. 

Vandaag en morgen wordt nog de laatste hand gelegd aan de hardhouten bekleding van de uitkijktoren over het Wolderwijd.  Her en der moeten ook nog prullenbakken worden ingegraven. Langs het pad staan al wel speciale ‘seniorenbankjes’, met een hogere zithoogte dan de oude exemplaren die er vroeger stonden. Ze zijn uitgevoerd met hetzelfde hardhout dat ook elders langs het pad is toegepast.

“De ijsbaan is nog een slagveld”, bekent Hamelink. “We moesten het water wegpompen, want het wil niet goed in de bodem wegzakken. Dat komt waarschijnlijk omdat we er een té dikke kleilaag op hebben gelegd”. Hamelink verklapt dat het water voor de ijsbaan na het schaatsseizoen in volgende jaren eerder van het veld verdwenen zal zijn. “We gaan er namelijk nog drainage trekken, maar dat kan niet eerder dan wanneer het er een stuk droger is dan nu”.

Deze donderdag en vrijdag wordt ook nog het grasveld naast de ijsbaan opnieuw ingezaaid met graszaad. Ook hier wilde het hemelwater nauwelijks in de bodem wegzakken, wat een verdere bewerking vertraagde. “Er lag heel veel puin in dat we er eerst uit moesten trekken, maar dat kon pas nadat het was opgedroogd”.

Voor de hondenbezitters is er goed nieuws: er is ook een strandje waar de honden over het zand het water in kunnen lopen. Voor wie zich alle commotie en discussies erover nog herinnert is het is wel érg klein uitgevallen, maar de gemeente heeft toch maar mooi woord gehouden. Nu maar hopen dat er na een eerst storm nog wat zand is overgebleven om het met droge ogen nog ‘strand’ te kunnen noemen.

De Wellen, door romantici sinds kort ook wel ‘De Wijde Wellen’ genoemd, wordt dit weekend in gebruik genomen, maar een officiële opening volgt ook nog. Wanneer? “Hamelink: “Dat weten we nog niet. Eerst maar zien hoe dat zich met corona ontwikkelt. Maar er komt zeker nog een feestelijke opening. Dat willen we toch zeker allemaal?!”

Fiets en wandelpad de Wellen Harderwijk