Harderwijkse zwerver Jan Alferink overleden

Jan Alferink, één van de meest bekende en markante zwervers van Harderwijk, is zondag op 62-jarige leeftijd overleden in de nachtopvang aan de Thorbeckelaan. Foto: Bron Kontakt

Bijna iedereen in en om de Harderwijkse binnenstad kent de langharige, ruig bebaarde en tandenloze zwerver Jan wel.


Jan struinde vaak door de binnenstad en langs alle Harderwijkse parkjes. Vaak zat hij samen met mede-zwervers op een bankje langs het Zeepad of in het Friesegracht-park aan een blikje bier. Hoewel je vaak met ‘m kon lachen, kwam hij ook nog wel eens ongemakkelijk grof uit de hoek. Jan was als gevolg van een psychische aandoening, waarover niemand nadere uitspraken wil of mag doen, nogal eens onhandelbaar en bij vrijwel niemand echt welkom.

Alferink leidde,  sinds hij zo’n twintig jaar geleden dakloos raakte, een zwerversbestaan. Hij klaagde – wat hij eigenlijk nooit deed – al wekenlang over vermoeidheid en kou en was ook al lange tijd achtereen kortademig.

Hij mocht daarom van de woonbegeleiding ook overdag in de nachtopvang van Iriszorg verblijven. Maandag zou hij voor onderzoek worden opgenomen in het ziekenhuis. Hij overleed daags ervoor, vermoedelijk aan hartfalen.

Naar verluidt heeft Jan nog een zus en twee broers, ligt hij opgebaard in Arnhem en wordt hij volgende week in Duitsland gecremeerd.
Omdat zoveel mensen zwerver Jan Alferink kennen en nog graag afscheid van hem willen nemen, wordt maandagmiddag 13 februari vanaf half drie ’s middags tot ongeveer vier uur een afscheidsbijeenkomst gehouden in de Lucaskerk op Veldwijk.