Harderwijkse Uitdaging koppelt Leonardo-kinderen aan Sint-Jansdal

De Harderwijkse Uitdaging legt verbindingen tussen bedrijven en maatschappelijke organisaties, met als doel samen lokale maatschappelijke projecten mogelijk te maken, die anders niet gerealiseerd zouden kunnen worden.

Door Ellen van Galen: De Stichting Vrienden van Leonardo zet zich samen met CBS Het Kompas in voor passend onderwijs aan hoogbegaafde kinderen in Harderwijk en omgeving.

In deze hoedanigheid is men altijd op zoek naar bedrijven en instellingen die een interessante praktijkinvulling kunnen geven aan hetgeen de leerlingen op school aangeboden krijgen. Naast de gebruikelijke lessen zoals elke andere basisschool kent, is er op de Leonardo-afdeling van CBS Het Kompas ruimte voor verdieping en verbreding in o.a. de curriculumlessen. Hier komen thema’s als “wonen en bouwen”, “sterren en planeten” en “wat is leven?” aan bod. In het kader van het laatstgenoemde thema brachten leerlingen op vrijdag 8 april een bezoek aan het Sint-Jansdal ziekenhuis, dat bij hoge uitzondering tijd en ruimte vrij maakte voor dit bijzondere bezoek.

Jeroen Nagelmaeker, voorzitter Stichting Vrienden van Leonardo Harderwijk, "Wij zijn heel blij met de samenwerking met de Harderwijkse Uitdaging. Het is voor het onderwijzend team en de leerlingen een uiterst interessant platform vol potentiële leer- en ervaringsplekken. Door de leerlingen de aangeboden lesstof zelf te laten ervaren, gaat het leven en beklijft het. Bezoeken als vandaag zijn een geweldige aanvulling op de dagelijkse lessen."

De rondleiding werd verzorgd door verpleegkundige, Riëtte Scheeper en pedagogisch medewerker Thea Oudekerk van het ziekenhuis. De kinderen kregen op deze manier een uitgebreide kijk achter de schermen van de kinderafdeling. Er werd onder andere verteld over de verschillende functies op de afdeling en welke opleiding ervoor nodig is om in het Sint Jansdal te kunnen werken.

Veel leerlingen hadden het ziekenhuis - al dan niet als patiënt - weleens eerder bezocht, maar zoveel achtergrondinformatie als nu hadden ze nog niet eerder vernomen. De algemene indruk was dan ook  “leuk en leerzaam”. Een leerling vertelt dat ze toch wel het meest verbaasd was over het feit dat de CliniClowns écht bestaan!
 
Het bezoek van het Leonardo-onderwijs aan het Sint Jansdal ziekenhuis is gerealiseerd door Eric Molenberg van het bedrijf Concerned. Als deelnemer aan de matchgroep van de Harderwijkse Uitdaging zet hij zich vrijwillig in om maatschappelijke projecten te realiseren. "Door actief ons netwerk uit te dagen, dragen wij maatschappelijk ons steentje bij. Dat is waardevol voor het Sint Jansdal, het Leonardo-onderwijs, maar zeker ook voor ons, aldus Eric."
 
Wilt u meer weten over de Harderwijkse Uitdaging? Kijk dan op www.harderwijkseuitdaging.nl of bezoek de beursvloer op 26 mei 2016. Geïnteresseerd in het Leonardo-onderwijs? Bezoek de informatie-avond op 19 mei 2016, meer informatie beschikbaar via CBS Het Kompas, 0341-416622.

Harderwijkse Uitdaging
Foto: Fotostudio Merjenburgh