Harderwijkse Stadsmuur in de innovatieve spotlight

De Harderwijkse stadsmuur is één van de langste nog bestaande stadsmuren van Nederland. Stokoud, maar nog altijd in beweging! Sterker nog: op dit moment zijn we zelfs nog bezig met de bouw van het nieuwste stukje ‘stadsmuur’.

Bureau RuimteVerhaal maakte in opdracht van Gemeente Harderwijk een innovatief plan om de verdwenen contouren van de Harderwijkse stadsmuur weer zichtbaar te maken

Harderwijkse Stadsmuur glazen steen leggen

Dit plan werd in 2019 met veel enthousiasme ontvangen en er is toen gekozen om met een eerste pilot op de Havendam aan de slag te gaan. Hier laten twee lijnen van licht binnenkort zien waar de stadsmuur ooit stond. Tussen de lichtgevende lijnen is een straatpatroon aangebracht dat sterk doet denken aan het metselwerk van de stadsmuur. Ook komen er nog twee nieuwe stukjes ‘stadsmuur’ bij. Dankzij de basis van glazen bakstenen, met daarop roodbruine bakstenen, lijkt de stadsmuur hier te ‘zweven’.

De Harderwijkse stadsmuur blijft dus in ontwikkeling en daarmee vergroten we ook de aantrekkingskracht van onze prachtige vestingsstad! Naast oog voor de toekomst is het ook goed om aandacht te hebben voor het verleden van de stadsmuur. Daarom opent Stadsmuseum Harderwijk een gratis expositie. In woord, beeld en sfeer maakt de bezoeker kennis met het roerige verleden van de Harderwijkse stadsmuur. Speciaal voor deze expositie heeft illustrator Kim den Dulk de muren van de Smeepoortzaal beschilderd met bijzondere voorstellingen die aansluiten bij de verhalen die er verteld worden. De expositie is leuk voor jong en oud en zowel leerzaam voor Harderwijkers als voor de toeristen die tijdens de zomermaanden (het verleden van de) stad beter willen leren kennen.

Op dinsdag 31 mei om 13.00 uur opende burgemeester Harm-Jan van Schaik de expositie ‘Lang leve de stadsmuur!’ in Stadsmuseum Harderwijk met de onthulling van een bijzonder 3D-object. Aansluitend legde wethouder Jeroen de Jong de eerste glazen steen voor het nieuwste stukje ‘stadsmuur’ op de Havendam.

Ruimteverhaal innovatieve spotlight Harderwijkse Stadsmuur