Harderwijkse scholieren scoren hoog bij landelijke filmwedstrijd

Linda Mietes en Wiebe van Hoek uit Harderwijk hebben, samen met acht andere tieners en jongeren uit de regio, afgelopen zondag 22 oktober meerdere prijzen gewonnen tijdens het Cinekid 48 hour project. 

Een ‘overall’ tweede prijs voor het uiteindelijke resultaat, hun korte film ADO-VIPER. Ze wonnen best sound-design, best film – runner up, best use of line en ze hadden het beste script. Het team kreeg nog vijf nominaties, voor onder meer beste actrice (Linda Mietes) en beste acteur (Léon Mietes).

Linda is nog maar vijftien jaar oud, net als vriend Wiebe. Ze zit in drie theaterhavo, op het Nassau Veluwe College. Afgelopen vrijdagavond begon het Cinekid 48 hour project in Amsterdam. Een project dat jonge filmmakers uitdaagt om binnen 48 uur een korte film te maken. Elk team krijgt net voor het startsein op vrijdagavond een genre, karakter, rekwisiet en zin mee die in de film moet worden verwerkt. Het team van ‘producenten’ Mietes en Van Hoek kreeg als genre avontuur, als rekwisiet een ster, als verplicht karakter aanvoerder Ado en als verplichte zin ‘niemand weet hoe ik me voel’.

“Het was druk, stress, maar we hebben zo veel plezier gehad, het afgelopen weekend”, aldus Mietes. Meteen na het ‘trekken’ van het genre avontuur, vertrok ze vanuit Amsterdam naar Harderwijk, waar het hele weekend gefilmd werd. Veel van de teamleden komen uit Harderwijk en omstreken. Linda en Wiebe natuurlijk, maar ook Léon Mietes (9) komen uit Harderwijk. Sarah Vinke (12) en Noa van Zetten (16) komen uit Ermelo. Mitchell Verhoef (18) komt uit Zeewolde.

Na een weekend filmen, leverden ze het eindresultaat in. Meteen volgde de première, met daarna de prijsuitreiking. De jury prees ADO-VIPER. ‘De nieuwe generatie? Een moderne film van jonge makers die weten welke technieken ze kunnen inzetten om een verhaal te vertellen en ons vanaf het begin tot het eind te vermaken!’, aldus de jury.

Linda Mietes is in de wolken. Ze wil met de film naar meerdere festivals toe. “Misschien wel naar Europese filmfestivals.”

Het liefst stopte ze morgen met school om al haar tijd in het acteren en produceren te stoppen, maar “gelukkig” moet  ze van haar moeder eerst een diploma halen. Daarna dan? “Studeren in het buitenland, met als ultieme droom de  filmschool in New York.”

Het team van Wieb en Lien Productions geniet nog even na. “Mogen we ook nog iemand bedanken? Zonder Henri Vinke van Vinke Vision en ActiveGroup Harderwijk was het nooit zo mooi geworden.” 

Linda en Leon Mietes en Wiebe van Hoek uit Harderwijk