Harderwijkse kroegbazen starten pop-up terras naast Dolfinarium

Door Harry Schipper – Vier bij elkaar gelegen kroegen in de Vijhestraat en Bruggestraat starten volgende week met een gezamenlijk gedreven pop-up caféterras op het grasveld naast de ingang van het Dolfinarium. Met nota bene een geweldig uitzicht op de Strandhaven en de historische binnenstad.
 

De eigenaren van de cafés Ome Co, Gauwigheid, Sir Jack en Nicky’s Inn hebben van de gemeente toestemming gekregen om op het tijdelijke terras – even groot als het Marktplein - recht tegenover de Vischpoort tot eind september drankjes én eten te serveren.

De vier cafés hebben voor hun eigen zaken in de smalle Vijhestraat en Bruggestraat nauwelijks ruimte voor fatsoenlijke terrassen. Om ook de coronaregels -  als anderhalve meter afstand en niet staand een biertje drinken - in acht te nemen, maakt het voor de cafébazen al helemaal niet te doen om een rendabele exploitatie te draaien.

Daar komt nog bij dat vanaf volgende week maandag voor de beide straten de renovatiewerkzaamheden van start gaan, zodat het voor cafébezoekers nog lastig kan worden om bij de cafés te komen.

Woensdagmiddag werd meteen al een tent op palen van tien bij twintig meter geplaatst op het terrein waar eerder ook al grote tentfeest-evenementen werden gehouden. Uitbater Merijn van de Beek van café Ome Co klinkt opgewekt als hij vertelt hoe hij en kroegeigenaren Sebastiaan Brochard (Sir Jack), Coen Knieriem (Ome Co), Martijn Leusink (De Gauwigheid) en Marcel Lagerweij (Nicky’s Inn) in korte tijd hulp aangeboden kregen van hun contacten.

“We krijgen heel veel hulp en sponsoring bij alles wat er gedaan moet worden. Het is ook best een hele operatie. Er worden waterleidingen en elektra aangelegd, morgen wordt de riolering aangesloten op een wasstraat met acht wasbakken en toiletten voor de bezoekers en het personeel en leidingen naar een bierwagen”.

Op dit moment staat alleen de tent er, maar daar komen nog grote parasols en loungebanken en Duitse biertafels bij. Het plan voor het pop-upterras ontstond op 6 mei, herinnert Van de Beek zich nog goed. “We hadden als Plan A voorgesteld om de Bruggestraat en Vijhestraat af te sluiten zodat we voldoende terrasruimte te creëren, maar wisten toen al dat dat moeilijk zou worden, omdat ook de hulpdiensten door de straten moeten kunnen. Toen kwam Marcel Lagerweij van Nicky’s Inn op dit idee. Hij laat regelmatig zijn hondje uit tegenover de Vischpoort en bedacht dat dit eigenlijk wel een geweldige plek was. Kijk maar: je kijkt schitterend uit over het water en tegen de historische binnenstad aan!”

De ondernemers aan de boulevard voelden zich in eerste instantie wat overvallen door het idee, ‘maar na een kop koffie en een goed gesprek waren zij ook enthousiast’. “We gaan deze zomer samen de boulevard helemaal ‘hot’ maken”, belooft Van de Beek plechtig. De horecabazen kregen ook meteen medewerking van het Dolfinarium. Zo mogen ze gebruik maken van de leidingen die naar en van het zeedierenpark lopen.
“En ook de burgemeester was enthousiast over ons plan”, vertelt Merijn desgevraagd. “Bij de gemeente zeiden dat ze ons niet financieel konden ondersteunen in deze coronatijd, maar dat ze wel bereid waren om ‘buiten de lijnen te kleuren’. Want ook zij vinden het belangrijk dat onze ‘kroeghoek’ overeind blijft en dat we straks nog de huur kunnen betalen. De gemeente denkt goed met ons mee”.

Pop up terras Boulevard Harderwijk