Harderwijkse kleuters met hoog IQ krijgen eigen klas

Donderdagmiddag 25 augustus 2016 zal de deur opengaan van Peuterplusgroep IQbus op de nieuwe locatie van Het Baken aan de Vollenhovemeen in Harderwijk. 

Deze peuterplusgroep zal kinderen met een voorsprong een plek aanbieden en voorkomen dat de peuter vastloopt op de peuterspeelzaal/kinderdagverblijf en groep 1. Het voorkomen van onderpresteren en onderduiken van de peuter zal centraal staan.

De peuterplusgroep is opgericht door Mieke Brons, eigenaar van praktijk IQbus. Brons begeleidt vanuit haar eigen praktijk kinderen, ouders en scholen op het gebied van hoogbegaafdheid. Vorig jaar startte zij een plusklas voor kinderen uit groep 2, 3 en 4 in de bibliotheek van Harderwijk. Brons is echter van mening dat vroegtijdige signalering en begeleiding noodzakelijk is bij kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong.
 
“Een kind dat een veel hoger IQ heeft dan de meeste van zijn/haar leeftijdgenoten, kan zich heel alleen gaan voelen, een buitenstaander; dit kind kan het gevoel krijgen ‘niet goed’ te zijn.” Het moment dat een kind ‘buiten de deur gaat’, bijvoorbeeld naar een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal is hier vaak de aanleiding van. Dan komt het kind in aanraking met leeftijdgenoten en kan het zich onbegrepen en niet gehoord gaan voelen. Voor ouders kan dit zeer verontrustend zijn. De meeste ouders van erg slimme kinderen maken dan ook een periode van grote onzekerheid door: “Wat is er met mijn kind?”

De peuterplusgroep zal elke donderdagmiddag bij elkaar komen van 13.45-15.30 uur. In de peuterplusgroep zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. De kosten hiervoor zijn € 60,-- per maand. Wanneer ouders interesse hebben kunnen ze contact opnemen met Mieke via [email protected] of 06-23567511.