Harderwijkse kerken/christenen solidair met Turkse en Marokkaanse stadsgenoten

Kerken in Harderwijk/Hierden hebben in een brief aan beide Harderwijkse moskeeën hun solidariteit met de Turkse en Marokkaanse gemeenschap betuigd.

Voorzitter van het pastores-convent - ontmoetingsplaats van voorgangers van de kerken van Harderwijk - dominee Jouke Telgenhof (Hervormde gemeente Hierden), dominee Henk Schuurman (Protestantse Gemeente Harderwijk) en de heer Albert Heldoorn (Hervormde Gemeente Harderwijk) overhandigden het schrijven op 21 maart aan de vooravond van Pasen aan vertegenwoordigers van de Turkse en de Marokkaanse moskee.
 
Bijna dagelijks is er sprake van bedreigingen aan het adres van moskeeën. Dreigbrieven, bekladding, varkenskoppen en zelfs een poging tot brandstichting. ‘Als kerken en christenen van Harderwijk maken wij een ander gebaar,’ aldus de pastores, ‘geen haatbrief maar een brief van liefde en een teken van solidariteit met u als medeburgers van Harderwijk.’ De vele negatieve berichten jegens islamitische, joodse en christelijke gebedshuizen in binnen- en buitenland vervullen ons met afschuw, aldus de brief. ‘Liefde is de weg die Jezus - die u kent als ‘Isa, een van de rechtvaardigen - ons wijst. Hij leerde ons dat haat een doodlopende weg is en dat verzoening de weg is van de vrede en van het leven. Vrede en een goed leven wensen wij u toe. Voor u in Nederland, en voor allen met wie u zich verbonden weet in Turkije of Marokko.’
 
De actie van de kerken is niet toevallig in de week van Pasen. Deze week vieren christenen de opstanding van Jezus uit de dood. ‘Jezus leert ons de weg van verzoening en vrede, niet de weg van haat,’ aldus de brief, ‘Christus heeft ons opgedragen met vrede de wereld in te gaan en vrede te delen. Daarom schrijven wij u juist in deze week deze brief. Vrede bidden wij u toe. Moge God u en ons blijvende vrede geven, en ons allen de kracht geven aan deze vrede te werken.