Harderwijkse journalist Toon van der Stappen alias Pluisje overleden

Door Harry Schipper – Pluisje is niet meer. De Harderwijkse journalist en schrijver Toon van der Stappen is afgelopen maandag op 62-jarige leeftijd overleden. Hij was al een paar maanden ziek.
 

Van der Stappen genoot in Harderwijk, Hierden en Ermelo en omgeving jaren achtereen bekendheid als schrijver van korte columns onder de titel ‘Pluisje’ in eerst De Stadsomroeper en later Het Kontakt.

Ook was hij een veelgeprezen schrijver, die onder ander schreef voor het in Harderwijk verschijnende ‘In & Om’ en tal van nieuwsbrieven van de gemeente Harderwijk, over bijvoorbeeld ontwikkelingen in het Waterfront. En hij was jarenlang (hoofd)redacteur van het ondernemersmagazine Driesteden Business, dat verscheen in de regio Apeldoorn, Deventer en Zutphen.

Toon van der Stappen begon zijn carrière als jongerenwerker in Bladel en daarna in Spijkenisse. Hij kwam eind jaren tachtig naar Harderwijk nadat hij werd aangenomen als jongerenwerker bij de Stichting Jeugd en Jongerenwerk Harderwijk. “Hij was in die tijd de man die jongeren met verschillende cultuurachtergronden met elkaar wist te verbinden”, aldus Laurens de Kleine. De Kleine, nu raadslid en goede vriend van Toon, was toen directeur van die stichting. “Toon kon dat als geen ander. En toen we Aaltjespop gingen organiseren, was Toon de man die op het podium de bands aankondigde en de bandleden interviewde. Hij was namelijk ook een enorme muziekliefhebber”.

Toon voelde zich echter meer thuis in het schrijversvak en wilde daarmee zijn brood verdienen. Na een kortstondige opleiding aan de School voor Journalistiek toog hij aan het werk als zelfstandig schrijver en journalist. In de eerste jaren verdiende hij zijn brood met het maken van puzzelboekjes (vol zelfbedachte kruiswoordpuzzels en Zweedse puzzels) en het schrijven van – wat hij zelf noemde ‘flutromannetjes’; dokters-, streek- en kasteelromannetjes. Toon schreef vele tientallen van deze dunne blaadjes, met titels als ‘Ons kind’ en ‘Dokterskliniek’, waarvan een flink aantal vandaag de dag nog altijd in kiosken te koop zijn. In de jaren erna verkocht hij zijn verhalen onder ander aan Viva, Playboy en het literaire ‘Hollands Maandblad’. Met zijn verhalen won hij een aantal literaire prijzen, waaronder de Priemprijs voor Proza in 1994. Ook schreef hij nieuwsartikelen en interviews voor kranten.

Toon van der Stappen stond bekend als een altijd aardig man. “Een aimabele man, met veel oog voor de zelfkant van Harderwijk”, zegt De Kleine over hem. “Iemand met respect voor ieders mening. Ook Ton Pors, die ‘veel’ en ‘graag’ met Toon samenwerkte – ‘ik de foto’s, hij de verhalen’- noemt hem aimabel. “Hij veroordeelde nooit, was vergevingsgezind, droeg je niks na en kwam op voor de minima in Harderwijk”, aldus Pors. In zijn vrije tijd genoot Toon van het schaatsen. Van de wedstrijden van de dames op de sprint wel te verstaan. Hij reisde er zó voor naar Japan of Rusland, om er maar bij te kunnen zijn en sloeg geen keer over als ze in Heerenveen aan de bak moesten. Hij was zelfs lid van de fanclub van één van de Japanse kampioenes. In de zomer ging hij altijd naar het Deense muziekfestival Roskilde, waar vooral metalbands optreden.

Toon moest volgens zijn vriendin Karin al een aantal maanden geweten hebben dat hij wat mankeerde, maar peinsde er niet over om daarvoor medische hulp in te roepen. “Hij was een zorgmijder”, zegt ze hierover. Tijdens hun vakantie in Duitsland in juni vertelde hij haar dat hij wist dat hij dood zou gaan. Afgelopen maandag overleed hij aan de gevolgen van kanker.

Toon van der Stappen
(Fotograaf Ton Pors)