De Harderwijkse fotograaf Marijn Fidder gaat in augustus naar Oeganda voor een heel bijzonder project. Ze voert er een landelijke bewustwordingscampagne tegen stigma en discriminatie van mensen met een beperking.
De fotoserie, waarvan een aantal beelden is te zien op www.marijnfidder.nl, toont naar de weg naar inclusiviteit in het land én laat zien waar mensen met een beperking nog steeds tegenaanlopen. “In plaats van de fotoserie te publiceren als boek, zoals veel fotografen doen, wil ik met deze campagne en mijn foto’s bijdragen aan het proces naar meer inclusie. Ik geloof dat een samenleving wordt verrijkt door onze verschillen. En dat het belangrijk is voor een samenleving dat iedereen dezelfde rechten en kansen krijgt.”Voor haar fotoserie ‘Inclusive Nation’ werkte Marijn in totaal al vijf maanden in Oeganda
‘Disability is not a curse’
In die vijf maanden ontmoette Fidder in Oeganda heel diverse mensen die een inspiratie kunnen zijn voor mensen met én zonder beperking. Zoals paralympisch zwemster Husnah Kukundakwe. “Om hun stem te laten horen, ga ik samen met een team van locals posters en flyers verspreiden in de grootste steden van het land. De boodschap van de campagne is: ‘Disability is not a curse ... exclusion is’. Lokale belangenorganisaties voor mensen met een beperking houden parades naar aanleiding van de campagne. Lokale televisie is daarbij. Door samen – mensen met én zonder beperking – parades te lopen willen ze eenheid creëren voor een inclusievere toekomst.”
Extreme discriminatie
80% van alle mensen met een beperking in de wereld woont in ontwikkelingslanden, zoals Oeganda. Het leven kan veel obstakels opleveren voor mensen met een beperking. Mensen met mentale en fysieke beperkingen worden geconfronteerd met extreme discriminatie in Oeganda. Sinds 2020 heeft Oeganda een van de meest vooruitstrevende wetten voor mensen met een beperking ter wereld. Hierin staat onder meer dat discriminatie van mensen met een beperking verboden is. Kinderen met een beperking hebben recht op onderwijs en volwassenen hebben recht op een baan.
Dat neemt niet weg dat het stigma diep is verankerd in de samenleving”, vertelt Fidder. “In de meeste gemeenschappen wordt een beperking gezien als een vloek van God of geesten. Er wordt aangenomen dat ieder kind met een beperking een straf is voor de ouders of de voorouders. In de gemeenschappen zijn deze kinderen geïsoleerd. Vaak sluiten de ouders hen op in hun huis of binden zij ze vast omdat ze zich schamen.”
Over Marijn Fidder
Fidder (1997) is een Nederlandse documentaire fotograaf die zich richt op actualiteiten en maatschappelijke kwesties. Haar werk verscheen in onder meer National Geographic Nederland, CNN Style, NRC Handelsblad, Het Financieele Dagblad, Evangelische Omroep, GUP New Talent en Die Zeit. Ook maakt ze werk voor NGO's en zorgorganisaties. Ze werkt voor Caritas International, Global Aid Network, EO Metterdaad, Dorcas, Red een Kind en anderen.