Harderwijkse bordspelliefhebbers spelen spelletjes tegen dodelijk ALS

Harry Schipper – Liefhebbers van het populaire bordspel Carcassonne kunnen zich vanaf nu opgeven voor een speltoernooi, waarvan de eerste editie wordt gehouden op zondagmiddag 28 januari in de Spellenwinkel Dobbel en Dwars van Godelieve Vrijhof in Harderwijk.

Hoewel er met het speltoernooi mooie prijzen te winnen zijn, gaat het er vooral om geld bijeen te brengen voor de Stichting ALS

Waar je normaal gratis terecht kunt voor een bord- of kaartspel in de gezellige winkel aan de Smeepoortenbrink 3, is de inleg nu een tientje. Al het deelnemersgeld gaat naar de Stichting ALS, dat het geld vooral gebruikt om onderzoek te doen naar de ziekte ALS. ALS is een ziekte waarbij je spieren één voor één uitvallen, waardoor je uiteindelijk – binnen gemiddeld drie tot vijf jaar - overlijdt.

Initiatiefnemers voor het Harderwijkse speltoernooi zijn Daphne, haar man Matthijs Mulder en haar vader Hans Hessels, die samen met nog drie andere familieleden het ‘Team Ingur’ vormen, dat op 13 juni samen met deelnemers van vele tientallen andere teams de in Frankrijk gelegen Mont Ventoux wil beklimmen om zo sponsorgeld voor de Stichting ALS bijeen te brengen.

“Elk familielid dat meedoet moet 1500 euro inleggen, samen dus negenduizend euro”, legt Daphne uit. “En als het kan, zamelen we natuurlijk nog véél meer geld in voor de strijd tegen ALS. Niet voor onszelf, maar voor al die mensen die deze vreselijke diagnose krijgen”.

De naam van hun team, ‘Team Ingur’, heeft betrekking op Daphne’s oom Ingur Zijlstra, die de ziekte in 2021 kreeg. “Ingur is ook één van de gezichten van de nieuwe donatiecampagne van de Stichting ALS, die deze maand van start ging”, vertelt Daphne trots. Haar vader Hans Hessels, de zwager van Ingur, vult haar gauw aan: “Ingur heeft daar natuurlijk zelf niets aan. Het is een ziekte zonder hoop, want er is nog niks aan medicatie. Het kan hem nu dus niet meer redden. Maar hij doet het ook niet voor zichzelf: hij wil met het geld graag toekomstige patiënten een kans bieden. Ik heb daar ontzettend veel respect voor”.

Daphne en Hans vertellen dat Ingur Zijlstra de komende tijd te zien is op billboards en in televisiecommercials. Zelf zegt Ingur dat allemaal niet zo spannend te vinden. “Voor mij is echt het belangrijkste dat er een medicijn komt. Ik wil er alles aan doen om er onderdeel van te zijn dat ALS stopt”.

Zondagmiddag 28 januari om 13.00 uur staan de borden dus klaar in de spellenwinkel van Godelieve Vrijhof. “Het spel Carcassonne bestaat al 25 jaar en is een heel populair bordspel, dat ook gemakkelijk is om te leren. Matthijs deelt de teams van elk maximaal vijf deelnemers in en ik zorg voor thee met iets lekkers”, belooft ze alvast. Vrijhof stelt bovendien wat leuke prijzen beschikbaar voor een loterij die diezelfde middag wordt gehouden. Datzelfde doet ook Slagerij Van Beek die zo de actie sponsort. Ook de delicatessenzaak Egbert van der Vegt sponsort met de verkoop van een speciale Ventoux-wijn, zowel wit als rood. Van elke verkochte fles gaat een bedrag naar dit goede doel.

Wie ook graag wil bijdragen aan het ‘Team Ingur’ en daarmee het werk van de Stichting ALS, kan ook via internet een donatie doen. “Tik via Google maar ‘Team Ingur’ in, dan kom je rechtstreeks op de pagina  ‘De berg op voor Ingur tegen ALS’. Daar zie je meteen de button om te doneren. En ook dat we inmiddels al over de helft zitten van die negenduizend euro”, vertelt Matthijs Mulder.

Zondagmiddag 28 januari is trouwens de eerste van drie zondagmiddagen waarop het speltoernooi plaatsvindt. De andere data zijn 25 februari en 7 april, telkens van 13.00 tot ongeveer 16.00 uur.

ALS Ingur