Harderwijkse Bioscoop Atlantic wordt appartementencomplex

Door Harry Schipper – ​Bioscoop Atlantic aan de Strandboulevard verdwijnt definitief. Het pand is samen met Cafetaria Atlantic verkocht aan een Harderwijkse inwoner, die graag anoniem wil blijven.

Hij laat weten dat hij, als hij daarvoor toestemming krijgt van de gemeente, het bioscoopgedeelte gaat verbouwen tot appartementen.

Voormalig bioscoopeigenaar Robert van den Berg besloot najaar 2019 te stoppen met het vertonen van films. Van den Berg wilde zich richten op het vernieuwen van zijn eveneens aan de Strandboulevard gelegen restaurant Bonanza. Zijn besluit hing ook samen met de komst van een tweede bioscoop in Harderwijk, Kok CinemaxX aan de Hoofdweg.


Bioscoop Atlantic was bij de start in 1989 één van de eerste servicebioscopen in Nederland. Je kon er rustig onder de film een sigaretje roken en via telefoons in de zaal een drankje en een hapje bestellen. Toenmalig eigenaar Roderick Vermeulen verkocht de bioscoop in 2010 aan Robert’s vader Henk van den Berg.

Pandeigenaar Janshen-Hahnrath Group BV uit Kerkrade heeft nog geprobeerd een opvolger te vinden die met de bioscoop een doorstart wilde maken. Toen dat niet lukte, besloot het bedrijf om het als beleggingsobject te koop te zetten.

De Janshen-Hahnrath Group is ook eigenaar van de bijna veertig Fair Play Casino’s in Nederland, waaronder de vestiging in Harderwijk, die niet geheel toevallig naast Bioscoop Atlantic staat. Het voor de bioscoop gelegen Cafetaria Atlantic blijft in gebruik als cafetaria en ondergaat deze maanden een fikse opknapbeurt.