Harderwijkse binnenstad krijgt flinke facelift en meer groen

Door Harry Schipper - Bijna alle straten in de Harderwijkse binnenstad krijgen de komende jaren een flinke opknapbeurt door ze ‘een uniforme inrichting met een verhoogde beeld- en belevingskwaliteit’ te geven, met vooral meer groen.

Het gemeentebestuur vindt het ‘revalitaliseren’ van de straten in de binnenstad belangrijk, omdat de gemeente voor 2031 – het jaar waarin Harderwijk 800 jaar stadsrechten heeft – de internationale Hanzedagen organiseert en er dan veel internationale aandacht en toerisme wordt verwacht

Los daarvan staat er de komende jaren noodzakelijk onderhoud gepland. Met de opknapbeurt wordt voorgesorteerd op het uitvoeringsprogramma binnenstadsvisie dat binnenkort aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Daarin worden ook binnenstadslocaties genoemd waarvoor meer ingrijpende veranderingen wenselijk zijn. Doel van alle werkzaamheden is ‘een openbare ruimte die bijdraagt aan een sterk, toekomstbestendige en levendige binnenstad’.

Dat staat in het jongste voorstel aan de gemeenteraad, dat eerder deze week is vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders. Dat college stelt voor de komende drie jaar te beginnen met tien straten en vraagt de raad om hiervoor ruim 1,8 miljoen euro beschikbaar te stellen. B en W hopen dat de renovatie van de straten ertoe leidt dat bewoners er enthousiast van worden en zelf ook aan de slag gaan met bijvoorbeeld het schilderen van hun kozijnen en het groen in hun voortuintjes.

Als de gemeenteraad instemt met de plannen wordt er dit jaar al een begin gemaakt met de revitalisering. Het eerst is dan een deel van de Keizerstraat aan de beurt, samen met de Grote en Kleine Oosterwijck. In 2024 staan de Jodenkerksteeg, Kleine Marktstraat en de Rabbistraat op het programma en het jaar daarop de Waltorenstraat, De Looiersteeg en delen van de Doelenstraat, Vuldersbrink en Smeepoortenbrink.

Vanaf 2025 tot 2029 ligt er een nieuw lijstje met straatnamen klaar, maar hiervoor start een nieuw projectplan en moet de raad in een later stadium ook nog een nieuw geldbedrag beschikbaar stellen. Op deze lijst staan de namen Blokhuissteeg, Israëlstraat, Kloster, Straat Van Sevenhuysen, Schoolsteeg, St. Annastraat, St. Nicolaassteeg, Schoenmakerstraat, Molensteeg, Nonnenstraat, Kromhoutsteeg, Klooster, Kerkstraat, Keizerstraat (resterende deel), Kerkplein, Hogebrug, Hoogstraat, Fraterhuishof, Bruggestraat, Brouwersteeg, Bongerdsteeg, Blokhuis, Academiestraat en Vleeshouwersteeg.

De gemeente wil de bewoners en bedrijven via informatiebijeenkomsten betrekken bij de werkzaamheden en ook zoveel mogelijk behoeften en wensen die er leven ophalen. De tijdens de bijeenkomsten opgehaalde informatie wordt verwerkt in de ontwerpen en tijdens een vervolgbijeenkomst aan de bewoners getoond. Een uniforme uitstraling van de binnenstad betekent wel dat de visie en de inrichting op hoofdlijnen al min of meer vaststaan.

Wie wil weten welke kant het uitgaat met de revitalisering van straten in de binnenstad: kijk naar de Bruggestraat en Vijhestraat, of naar de herinrichting van de Havendam. Deze straten zijn al eerder aangepakt, omdat ze aan hoognodig onderhoud toe waren. Bij de opknapbeurt moeten de aannemers zoveel mogelijk gebruik maken van machines die elektrisch worden aangedreven en dus stiller zijn en voor minder uitstoot en overlast zorgen. Hoewel de bodem in de binnenstad ongeschikt is om zoveel mogelijk regenwater in vast te houden, is de gemeente nog steeds op zoek naar innovaties en nieuwe technieken om ook in de binnenstad regenwater te hergebruiken. Onduidelijk is nog wat die zoektocht aan toe te passen maatregelen gaat opleveren.

De gemeente wil met de stratenreconstructies ook een boost geven aan de biodiversiteit in de binnenstad. De eerste voorontwerpen moeten al meer en diverser groen laten zien. Ook circulariteit krijgt aandacht: de gemeente wil de bestaande gebakken stenen zoveel mogelijk hergebruiken. Als er andere stenen nodig zijn, wordt eerst gekeken of er in de markt gebruikte stenen te koop zijn. En anders wil de gemeente sturen op een gerecyclede samenstelling van nieuwe materialen.