Harderwijkse bevrijdingsfeesten officieel afgelast

Door Harry Schipper – Het zat eraan te komen, maar nu is de kogel officieel door de kerk: de bevrijdingsfeesten in Harderwijk ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding gaan niet door.

Voorzitter Liek Mulder van de Stuurgroep 75 heeft maandagavond bekendgemaakt dat alle meer dan veertig activiteiten vanaf dinsdag 18 april tot en met zaterdag 5 mei zijn afgelast.

Mulder reageert hiermee op de persconferentie van het kabinet van maandagavond. Daarin gaf minister Grapperhaus volgens hem ‘de duidelijkheid die we nodig hebben om alle activiteiten rond 75 Jaar Bevrijding officieel af te kunnen gelasten’. “Uiteraard met veel pijn in het hart, want het is uitermate zuur dat zoveel inspanningen zonder resultaat blijven”.

 Het kabinet deelde officieel mee dat alle evenementen – zonder ondergrens wat aantallen betreft – tot 1 juni 2020 zijn verboden. Na een vraag van een journalist noemde hij ook expliciet evenementen rond de viering van de bevrijding”.

Harderwijk werd op 18 april bevrijdt door de Canadezen, die vanuit het zuiden via Putten en Ermelo de stad Harderwijk bevrijden en voorkwamen dat de laatste Duitse troepen konden vluchten via het IJsselmeer. Vandaar dat de festiviteiten in Harderwijk op 18 april van start zouden gaan.

Er bestaat nog wel een kleine kans om toch nog iets te doen rond 75 jaar vrijheid en bevrijding door de festiviteiten eind augustus te organiseren. Tijdens de regering van koningin Wilhelmina was 31 augustus Koninginnedag. Het laatste weekend van augustus zou dus een geschikt moment kunnen zijn. Maar Liek Mulder tempert die hoop meteen: “Of er in augustus alsnog activiteiten kunnen worden gehouden, is op dit moment volstrekt onduidelijk. Ik heb geen idee wanneer die duidelijkheid er wel komt. We houden hierover nauw contact met de burgemeester. Als er een kans is, zullen we die zeker grijpen.”

Mulder wijst erop dat de afgelasting ‘niemand zal overvallen’. “Maar”, zo zegt hij ook, “het blijft een bittere zaak dat deze bijzondere evenementen waar we intensief aan hebben gewerkt en waarop we ons hadden verheugd, geschrapt worden. Veel belangrijker is echter dat we met elkaar het virus te lijf gaan, zodat we over een onbekend aantal maanden weer normaal kunnen leven en feestvieren.”