Harderwijkse bakkerij Hop Taartenshop maakt de lekkerste amandelspeculaas van heel Gelderland

Door Harry Schipper – Alex en Henrike Hop zijn met hun Harderwijkse Hop Taartenshop als winnaar uit de bus gekomen bij een landelijk wedstrijd speculaas bakken.

Hop Taartenshop behaalde in de categorie ‘speculaas met amandelen’ de hoogste score van alle Gelderse inzendingen en mag zich nu een jaar lang de beste speculaasbakker van Gelderland noemen

Hop Taartenshop Harderwijk
De vreugde was groot bij Alex en Henrike, toen ze bericht kregen dat ze als Gelderse winnaars uit de bus gekomen waren. Alex: “Ga maar na; er deden maar liefst driehonderd bakkerijen mee aan de wedstrijd, die was georganiseerd door Beko. Dat is zo ongeveer de grootste inkooporganisatie voor bakkers, patissiers, chocolatiers en ijsbereiders in heel Nederland”.

De wedstrijd was onderverdeeld in drie categorieën, vertelt  bakker Alex. “Speculaasjes zonder amandelen, speculaasjes met amandelen en gevuld speculaas. Speculaas is echt een delicatesse waarmee wij ons als ambachtelijke bakkers goed kunnen onderscheiden. De speculaas werd beoordeeld door zowel een vakjury als een consumentenjury.”

“De jury beoordeelde de speculaas op zo’n tien onderdelen, waaronder natuurlijk smaak, aroma en structuur. Maar ook het printje in het speculaasje kreeg een cijfer, evenals de broosheid en de kleur. Onze gevulde speculaas werd ook heel erg goed beoordeeld, maar tja; daar waren net een paar bakkers die dat nét iets beter deden dan wij. Volgend jaar gaan we ook voor de prijzen in díe categorie”, klinkt Alex stellig.

Alex en Henrike zijn ondertussen alweer twaalf jaar bezig met hun Hop Taartenshop. “Het begon als een hobby in de bijkeuken thuis”, blikt Alex terug. “Eerst maakte ik taarten voor familie en vrienden en dat breidde zich al gauw uit met vrienden van vrienden. Het werden er teveel. Het paste niet meer in huis. De bakkerij is toen eerst verhuisd naar de bovenverdieping van een bedrijfspand aan de Industrieweg. Zes jaar geleden is het bedrijf verhuisd naar de Celsiusstraat 17 op Lorentz waar we veel meer ruimte hebben. En we werken inmiddels al met vier vaste medewerkers”.

Hop Taartenshop levert ondertussen allang niet meer alleen aan particulieren. Hij krijgt ook veel opdrachten van verpleeghuizen (‘vooral dessert’s), horeca en bedrijven, die Alex vaak vragen om lekkere dingen te maken voor hun bedrijfsfeesten. En de Stichting Zorg voor de Zorg van het St. Jansdal schakelen Hop Taartenshop regelmatig in voor hun oliebollenacties voor een goed doel. “Die leveren wij dan tegen gereduceerd tarief”, verduidelijkt Alex. Speciaal voor het maken van oliebollen heeft hij recent nog een nieuwe volautomatische oliebollenbakmachine aangeschaft. Alex glundert: “Daarmee kunnen we 3500 oliebollen per uur maken. En we hadden al een half automatische machine waarmee we 1500 bollen per uur konden maken”.  Hop Taartenshop belevert daarmee aardig wat (muziek)verenigingen, die met oliebollenacties proberen de verenigingskas beter gevuld te krijgen. “En we leveren ook aan flink wat medebakkerijen elders in het land, die in de laatste dagen van het jaar capaciteit tekort komen om aan alle vraag te voldoen”.

Al met al zijn we dus allang geen hobbybakker meer; dat mag wel duidelijk zijn”, stelt Alex trots. Hij bakt ook niet meer de producten waarmee hij in het begin van zijn bakkerscarrière furore maakte, zoals stapeltaarten en speciale vormtaarten. “In het maken daarvan gaat toch teveel tijd zitten, dus moest ik keuzes maken. We maken wel nog steeds leuke kindertaarten met foto’s en veel snoep. Ook maken we bruidstaarten en kunnen mensen bij ons terecht voor heerlijke petit fours”.

Doordat corona toesloeg en een van de belangrijkste afnemers, de horeca, helemaal wegviel, besloot het echtpaar Hop een verkoopwagen aan te schaffen. “Daarmee zijn we in onze eigen wijk Frankrijk, bij de Albert Heijn aan de Krommekamp, meer dan tien soorten gebak gaan verkopen, zoals saucijzenbroodjes, rondo’s, boterkoeken, gevulde koeken, onze hardlopers  tom pouce en natuurlijk ook speculaas”.

“De verkoopwagen bleef ook na corona en staat nu elke zaterdag op dezelfde standplaats””, vertelt Alex. “Wie doordeweeks gebak wil kan daarvoor terecht bij de bakkerij aan de Celsiusstraat 17. Bestellen gaat het gemakkelijkst online. Op de goedgevulde website www.hoptaartenshop.nl is een enorme keus aan gebak. Met foto’s van elk product. En elke week staat op onze Facebookpagina een Facebook-aanbieding voor een speciaal prijsje”.

Nu Sinterklaas al bijna met zijn boot vanuit Spanje is vertrokken, starten Alex en Henrike ook weer met het maken van de overbekende chocoladeletters en banketstaven en –letters. Dus de liefhebbers en natuurlijk ook de bedrijven kunnen voor hun personeel alvast bestellingen bij ons gaan plaatsen. Wie die eens wil proeven van een echte kampioensbakker, moet de website met aanbiedingen maar goed in de gaten houden!

Hop Taartenshop
Celsiusstraat 17, 3848 BK  Harderwijk
06 1954 06 06
[email protected]
www.hoptaartenshop.nl
Elke zaterdag ook verkoop naast AH aan de Krommekamp!

Hop Taartenshop Harderwijk
(Henrike en Alex Hop)