Harderwijks tintje bij Nationale Sportherdenking

De Nationale Sportherdenking vindt sedert 2005 jaarlijks plaats bij het Olympisch Stadion in Amsterdam. 

Op 4 mei werd vanaf 11.00 uur stilgestaan bij de oorlogsslachtoffers in de Nederlandse Sport van de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar was het thema: zwemsport.

Spreker was de Amsterdamse sportwethouder Eric van der Burg. In zijn toespraak refereerde hij aan de Harderwijker Frans Meijer, geboren in Gorinchem. Deze Harderwijker zette in 2005 de Harderwijker Nieuwjaarsduik op en droeg de duik ter nagedachtenis op aan zijn oom Casper Meijer.

Deze Casper was één van de honderd opgepakten van de oktober-razzia Gorinchem 1944. Hij kwam zeven maanden later om het leven in het concentratiekamp Ravensbrück in Duitsland. Van de 44 naar Duitsland afgevoerde mannen kwamen er 40 niet levend meer terug. Samen met de 91-jarige dochter van Casper - Aartje Meijer - was onze Harderwijker (zijn derde voornaam is niet ontoevallig ook Casper) speciaal bij deze herdenking uitgenodigd. Beiden waren zeer aangedaan van de pelchtigheid.

Casper Meijer was sedert 1938 badmeester in Gorinchem. Hij was gastheer voor de zwemsport en leidde honderden kinderen en volwassenen op tot het zwemdiploma. In de winter zwom hij elke dag door in zijn buitenbad. Bij ijs-vorming maakte hij eerst een bijt van twee bij twee en dook er in. Deze koude aanblik op foto’s heeft de Harderwijker altijd geinspireerd. Reden voor hem om ook op de Noordwest-Veluwe de beleving van koud water in te voeren.

De Harderwijker Nieuwjaarsduik was geboren. Ook daar hakte de organisatie in 2009 tot 2011 eerst het ijs uit het Wolderwijd. Frans Meijer, twee maanden na het oorlogseinde geboren, heeft zijn oom nooit gekend. Maar heeft hem wel zijn hele leven lang bewonderd en heeft ook Ravenbrück bezocht.

oom Casper Meijer herdacht tijdens nationale sportherdenking 2017