Harderwijks onderwijs zet vol in op energietransitie

De basisscholen in Harderwijk en Hierden doen mee aan het gloednieuwe project ‘Energietransitie’. Met dit project wil de stichting Kinderen voor Duurzaamheid de energietransitie (de overgang van traditionele, fossiele brandstoffen naar duurzame energie), dichterbij de kinderen van nu brengen. 

Maar liefst 19 van de 23 basisscholen in de gemeente hebben zich met al hun groepen (1 t/m 8) ingeschreven. Daardoor verbindt het project dus bijna alle Harderwijkse schoolkinderen met elkaar.

Projectweek
Het project ‘Energietransitie’ bestaat uit een projectweek en een serie lessen. De projectweek ‘Energietransitie’ vindt plaats van 22 t/m 25 maart 2021. Tijdens deze week gaan alle groepen van de deelnemende basisscholen in Harderwijk en Hierden aan de slag om daadwerkelijk energie op te wekken, waarmee ze hun eigen school verduurzamen. De lessen starten in februari en helpen de kinderen de projectweek voor te bereiden. Denk aan het bouwen van een zonneboot of waterraket en het onderzoeken hoe zonne-energie en magnetisme werkt.
 
Samenspel
Tijdens de projectweek vinden er uiteenlopende activiteiten plaats zoals gastlessen, leskisten, een hackathon en een escape room. Daarnaast komt de Energiebus langs op het eigen schoolplein en kunnen leerlingen het gloednieuwe Techlab in Harderwijk bezoeken. Onze partners stichting De Hortus, het onderwijs (Morgen College , RSG, CCNV en MBO Landstede Harderwijk landschap Onderwijs en Opvoeding) en tal van vrijwilligers maken dit mogelijk. Ook andere instellingen als gemeente Harderwijk, Endura, Sterk Techniekonderwijs, Burgerweeshuis, Repair Cafe Harderwijk, Platform Techniek, de lokale pers en het lokale bedrijfsleven dragen financieel en in natura hun steentje bij. Wilt u ook partner worden, dan kan dat. U vindt de mogelijkheden via www.kinderenvoorduurzaamheid.nl
 
Energiestrijd op 25 maart
De laatste dag van de projectweek (donderdag 25 maart) staat in het teken van de Harderwijker Energiestrijd. Dat is geen onderlinge competitie, maar een gezamenlijke strijd. Alle scholen proberen zoveel mogelijk energie op te wekken en deze te laten sponsoren. De volledige opbrengst wordt gebruikt voor de verduurzaming van de eigen school. Zo werken we samen aan een duurzame leefomgeving voor onze toekomstige generatie.
 
Achtergrond
Dat we zo snel mogelijk ‘om moeten’ door van fossiel naar duurzaam te gaan, weten we allemaal. Hoe jonger je bent, hoe meer je te maken krijgt met duurzaamheid, energiebesparing en alternatieve energie.
 
De Stichting Kinderen voor Duurzaamheid wil de jeugd in Harderwijk-Hierden enthousiast maken voor duurzaamheid. Met een educatief project, waarbij we techniek koppelen aan duurzaamheid, zetten we ze aan tot zelf denken én doen. Hoe bespaar je energie? Welke alternatieven zijn er? Hoe wek je energie op? Ze bedenken, realiseren en passen zelf een alternatieve energiebron toe.
 
De stichting is opgericht voor dit specifieke project ‘Energietransitie’ door diverse vrijwilligers uit Harderwijk en Hierden.

Kinderen voor duurzaamheid