Harderwijkers krijgen pas voorrang op woning als voor gemeente alle voor- en nadelen helder zijn

Door Harry Schipper – Woningzoekenden die in Harderwijk wonen of die binding hebben met Harderwijk krijgen niet meteen voorrang op de lokale woningmarkt, als veranderingen in de landelijke Huisvestingswet dat straks mogelijk maken.

B en W van Harderwijk willen eerst helder hebben wat de voor- en nadelen zijn om veel meer huur- en koopwoningen toe te wijzen aan eigen inwoners

Dat antwoorden B en W op schriftelijke vragen van het CDA-raadslid Gerdien Morren. Zij wil dat de gemeente Harderwijk er helemaal klaar voor is om meer woningen aan eigen inwoners toe te wijzen. Een wetswijziging daarvoor is op dit moment in de maak, al moet het voorstel met die wijzigingen nog door zowel de Tweede als Eerste Kamer besproken worden.

Morren vindt het vooral voor de leefbaarheid van groot belang dat wie in Harderwijk woont of werkt voorrang krijgt om een (sociale) koop- of huurwoning te bemachtigen. Het college van burgemeester en wethouders deelt die opvatting. B en W willen best toewijzingsregels opstellen als dat leidt tot een verbetering van de positie van woningzoekenden in de gemeente Harderwijk, maar ‘dat mag niet leiden tot onbedoelde negatieve effecten’, zeggen ze er meteen maar bij.

De nieuwe wet die in de maak is, geeft gemeenten ruimte om bindingseisen te stellen aan zowel nieuwbouw-koopwoningen als bestaande koopwoningen. Wat die laatste categorie betreft, maken B en W meteen al een kritische kanttekening: “Het stellen van regels aan de verkoop van bestaande woningen grijpt in op het eigendomsrecht van onze inwoners. Er moeten goede redenen voor zijn om hier inbreuk op te maken”. En ze stellen ook dat er ongewenste effecten uit kunnen voortvloeien, zoals bijvoorbeeld hogere verkoopprijzen. Op die manier kunnen namelijk bepaalde (nog op te stellen) toewijzingsregels omzeild worden. Dat zou in de nieuwbouw ertoe kunnen leiden dat het aanbod van betaalbare koopwoningen vermindert.

B en W willen daarom eerst maar eens in beeld brengen ‘of en op welke manier het stellen van toewijzingsregels kan bijdragen aan het oplossen van knelpunten in de woningmarkt’. De gemeentebestuurders zien bijvoorbeeld al dat vorig jaar 71 procent van de sociale huurwoningen in Harderwijk wordt verhuurd aan eigen inwoners. Dat percentage ligt fors hoger dan de vijftig procent die gemeenten straks – als de wetswijziging ongewijzigd van kracht wordt – mogen hanteren. “Het stellen van bindingseisen voor sociale huurwoningen lijkt daarmee niet nodig”, luidt dan ook hun conclusie.

B en W laten Morren weten dat ze ná het afwegen van de voor- en nadelen bereid te zijn om de nieuwe toewijzingsregels ten faveure van de eigen inwoners toe te passen op komende nieuwbouwprojecten.