Harderwijker Frans Meijer beleeft SAIL Amsterdam

Na een week van hard werken bij SAIL Amsterdam 2015 is Frans Meijer weer terug in Harderwijk. 

Frans Meijer vrijwilliger 2006 van Harderwijk was nu gastheer in SAIL Village aan de Coenhaven, 10 kilometer buiten de IJhaven met de 52 Tall Ships

Hij was de enige Harderwijker onder de 1200 vrijwilligers die zorgden voor een goed verloop van Sail. Dit jaar waren 2,3 miljoen bezoekers in Amsterdam. Vele anderen beleefden SAIL op de televisie thuis. In de Coenhaven kwamen per dag in twee shiften wel 15.000 gasten aan boord van Nederlandse historische zeilschepen zoals tjalken, klippers en platbodems. Sommige voeren zelf ook onder zeil.

De Coenhaven was uitsluitend voor de boarding van bedrijven die arrangementen hadden geboekt voor hun personeel of zakenpartners. Elders in en rondom Amsteram waren andere opstapplaatsen voor rondvaarten ingericht. In de Coenhaven ontbraken een hapje en een drankje vooraf of aan boord van deze rondvaartschepen niet.

Meijer had er de middag-/avonddienst, sliep op de Marinekazerne en had 's morgens tijd om zelf de Tall Ships te bezichtigen. Vanaf een speciale parkeerplaats kwamen de gasten met pendelbussen naar Sail Village, de Coenhaven dus. Het was net Schiphol: scannen, balie-ontvangst, koffie/thee drinken, wachten en boarden aan één van de tien gates. Artiesten zongen er zeemansliederen. Alleen bij het aan boord gaan gingen de gate-deuren open, stelselmatig goed verzorgd door de gastheren en -vrouwen.

Op de kade vond begeleiding naar de rondvaartschepen plaats. Meijer daarover: "Het waren geen lange diensten maar bijzonder intensief. Aan zelf eten kwam je niet toe. Je kwam handen en oren tekort en je liep van hut naar her. Kost me wel een paar schoenzolen. Maar ik heb het voor geen goud willen missen. Over vijf jaar weer? Ik denk het niet; ik ben dan 75 jaar. Dan ook geen praatje maken met de mannen van de Harderwijker Botterstichting. Voor tien euro voeren ze je vanaf het Java-eiland langs de tolschepen. Grandioos."

Bekijk hier alle foto's

SAIL Amsterdam 2015