Harderwijker Ereburger Dim van Rhee overleden

Door Harry Schipper – Ereburger van Harderwijk Dim van Rhee is zondagnacht op 74-jarige leeftijd na een ernstige ziekte overleden. Voor zijn niet aflatende inzet voor de Harderwijkse samenleving ontving hij vorig jaar september de prestigieuze Erepenning van de gemeente Harderwijk.

Dim van Rhee Harderwijk
(Dim van Rhee ontvangt de Erepenning van de gemeente Harderwijk). Bekijk hier de video

Dim van Rhee werd in 2007 uitgeroepen tot Harderwijker van het jaar. In 2001 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Al deze onderscheidingen kwamen niet uit de lucht vallen: tot aan het einde van zijn leven zette Dim van Rhee zich hartstochtelijk in voor zijn stad. Hij was initiator en stuwende kracht achter een lange reeks van initiatieven en activiteiten  op sociaal, politiek, bestuurlijk, cultureel en historisch gebied.

Van Rhee was wat heet ‘een bestuurlijke duizendpoot’. Zo was hij jarenlang voorzitter van de Stichting Znojmo, voorzitter van de Patiëntenadviesraad van ziekenhuis St Jansdal, voorzitter van Stichting Viering Bevrijdingsdag Harderwijk, voorzitter van Stichting Stadsdichter Harderwijk, secretaris van Platform Historisch Harderwijk, secretaris en vicevoorzitter van Stichting Podiumspektakel, voorzitter van Stichting Harderwijk Hanzestad, voorzitter van Stichting Harderwijk TV (HK13TV), voorzitter van Harderwijk op IJs, voorzitter van Comité Belgenkamp, bestuurslid van het Herendispuut Gingko Biloba Harderwijk en secretaris van de (landelijke) Apneuvereniging.

Van Rhee was ook de man die bedacht dat er een Monument voor Geallieerde Vliegers in het water van het Wolderwijd moest komen. Het monument voor de verdronken vissers op ’t Bargje mag ook in belangrijke mate op zijn conto worden geschreven.

Heel veel stadsgenoten kennen ‘man met hoed en onafscheidelijke sigaar’ Dim van Rhee vooral ook als (mede)organisator én presentator van de Harderwijker Kennisquiz die meer dan vijftien jaar lang elk jaar rond deze tijd in Hotel Baars plaatsvond en op de lokale radio en later ook op de lokale televisie werd uitgezonden. Ook lang daarvoor presenteerde en organiseerde hij al quizzen, onder andere in Bar Sportief. Van Rhee bedacht zelf alle quizvragen, die niet zelden hilarisch waren. Quizvragen bedenken was zijn hobby, die hij ook in zijn vakanties uitoefende. Het leverde hem ooit een vermelding op in het Guinness Book of Records, omdat hij vijf dagen achtereen quizvragen wist te stellen.

Ook politiek was Dim van Rhee altijd zeer actief. In 1981 en 1982 schreef hij mee aan het landelijk verkiezingsprogramma van D66. In 1984 trad hij toe tot het afdelingsbestuur van D66 Harderwijk en een jaar later tot het bestuur van Progressief Harderwijk. Van 1986 tot 1994 was hij fractievoorzitter van Progressief Harderwijk in de gemeenteraad. Van 1994 tot 1998 was Dim van Rhee fractievoorzitter van D66 en van 1998 tot 2000 van de combinatie D66/PH. Van Rhee was maar liefst driemaal lijsttrekker tijdens gemeenteraadsverkiezingen.

Dim’s drijfveer was altijd dienstbaar zijn aan de samenleving. Met zijn enorme gedrevenheid en niet zelden ook vasthoudendheid heeft hij – bijna letterlijk – vreselijk veel voor elkaar gebokst, wat hem ook de officieuze titel ‘Kampioen stichtingen oprichter’ opleverde. Dim van Rhee heeft veel, ontzettend veel voor Harderwijk betekend.

De uitvaart van Dim van Rhee is op dinsdag 17 maart 2020 om 16.00 uur in het Crematorium in Lelystad, Oostranddreef 1.