Harderwijk wil verregaande samenwerking tussen buitensportverenigingen

De ‘openclubgedachte’ leeft in Harderwijk, in elk geval bij het college van burgemeester en wethouders. De nieuwe beleidsnota Sport & Bewegen gaat vooral over samenwerking. 

Tussen sportclubs onderling, tussen clubs en onderwijs, maar vooral moet er de komende jaren een koppeling komen met het sociaal domein.

Denk aan eten koken bij voetbalvereniging Zwart-Wit voor de eenzame ouderen uit de wijk. Het sportmoment niet in een zaaltje van de zorgflat, maar op de velden van de Mezen.  “We willen dat de sportverenigingen de accommodaties breder gaan inzetten, dat ze een verdienmodel gaan ontwikkelen, buiten hun eigen sport om.

In Harderwijk valt het met de vergrijzing in de sport nog wel mee, maar in en om de Randstad gaan buitensportverenigingen noodgedwongen samen, omdat ze het financieel niet alleen op kunnen brengen. Wij willen ze, mede door middel van deze nota, nu al daar op in laten spelen. Want ook in Harderwijk komt die vergrijzing, ook hier gaat de aanwas vanuit de jeugd stagneren en uiteindelijk dalen”, zegt wethouder Christianne van der Wal.

De openclubgedachte is niet nieuw, maar deze mate van samenwerking wel.

Van der Wal vindt het jammer dat al die mooie velden van maandag tot en met vrijdag tot 16.30 uur ’s middags simpelweg niet gebruikt worden, terwijl er, met een paar kartrekkers, genoeg voor te bedenken is. “We zijn bezig met een subsidieaanvraag bij de provincie, zodat er eventueel ruimte komt voor sportparkmanagers. We kunnen er namelijk niet vanuit gaan dat er genoeg vrijwilligers zijn om ook overdag de ruimtes te bemensen.”

Het is de bedoeling dat er in Harderwijk in de komende jaren vier ‘sportparken’ komen.

“Vier sportclusters zoals wij dat noemen. Bij de Sypel, sportdorp Hierden, Strokel en bij het Slingerbos.” Van der Wal ziet het al voor zich. “Geen barrières meer en optimaal gebruik maken van alle accommodaties. ” Een samenwerking uit wil, niet uit verplichting. “Daarom moeten de verenigingen zelf met ideeën komen. Hoe kunnen ze elkaar versterken? Voor het voortbestaan van de club.” 

Harderwijkse Zaken

Adresgegevens

Brouwersbosweg 1
3849 NG Hierden

Telefoon

T. 06-53190013

Openingstijden

Ma 08.00 - 17.00 uur
Di 08.00 - 17.00 uur
Wo 08.00 - 17.00 uur
Do 08.00 - 17.00 uur
Vr 08.00 - 17.00 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info