Harderwijk wil van De Roef zorgcentrum maken

Door Maarten Westerduin - Het college van Harderwijk is van plan om wijkcentrum De Roef in Stadsweiden om te bouwen tot gezondheidscentrum. Ook in de nieuwe setting blijft de gemeente eigenaar; een deel van de ruimte zal verhuurd worden aan commerciële instellingen.

Met de verbouwing wil de gemeente de huidige 841 vierkante meters in het pand verdubbelen. Bovendien moet het verouderde gebouw verduurzaamd worden. Ook het dak, de vloer en de verwarming zouden aan vernieuwing toe zijn.

‘Positieve gezondheid’
Vandaag de dag geldt het gebouw nog als ontmoetingsplek voor verenigingen, maar volgens de gemeente is er behoefte aan een andere functie van het gebouw. Door de vergrijzing van de bewoners wordt is het idee om meer op gezondheid te focussen. In het raadsvoorstel valt te lezen dat de gemeente ervoor wil zorgen dat de Roef een laagdrempelige omgeving wordt die ertoe leidt dat mensen met lichte klachten zo lang mogelijk ‘de regie over hun eigen leven kunnen voeren’, iets wat in het Huis van de Stad ‘positieve gezondheid’ wordt genoemd.
 
Huisarts
Of de nieuwe Roef er uiteindelijk komt of niet. Op korte termijn gaat die laatste wens voor de korte termijn nog problemen opleveren. De huisartsenpraktijk in Stadsweiden zal door een aflopend huurcontract hoe dan ook per 1 januari 2021 verdwijnen en de gemeente verwacht dat de verbouwing voor die tijd niet klaar zal zijn. In het voorstel meldt het college dat het ‘zeer wenselijk’ is dat de praktijk in Stadsweiden blijft en dat er daardoor nog gezocht moet worden naar een goede oplossing.
 
Geld
Ter voorbereiding van de facelift legt de gemeente nu al een bedrag van 140.000 euro opzij. Een deel van dat bedrag, 100.000 euro, zal worden uitgegeven aan alles wat er moet gebeuren totdat het nieuwe gebouw is uitgetekend. De overige 40.000 wordt besteed aan een projectleider die de zaak aan het rollen moet brengen.
 
Op 13 juni zal de commissie Beleid Algemeen het onderwerp voor het eerst bespreken.
 

MFC de Roef

Adresgegevens

Zuiderzeepad 1
3844 JV Harderwijk

Telefoon

T. 0341-433966

Meer info