Harderwijk start social impact challenge

Een primeur voor Harderwijk, de bijeenkomst ‘Speciaal talent zoekt werkgever’. 

Op donderdag 27 juni gingen bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, overheid en onderwijs in de raadzaal van gemeente Harderwijk met elkaar in gesprek over hoe we samen mensen ‘aan de zijlijn’ kunnen begeleiden naar een werksituatie.

De bijeenkomst gaf het startschot voor de Social Impact Challenge (SIC), een initiatief van de gemeente Harderwijk in samenwerking met de Harderwijkse Uitdaging om kansen te creëren voor mensen die om diverse oorzaken niet volledig kunnen deelnemen aan het arbeidsproces, de zogeheten ‘speciale talenten’.
 
Tijd en aandacht
Wethouder sociaal domein, cultuur en welzijn Gert Jan van Noort opende de bijeenkomst met een positieve noot. “De verbinding tussen werkgever en werknemer gaat om mensen ráken”, zei hij. “Het maakt zoveel verschil wanneer je tijd en aandacht investeert in mensen. Ik weet zeker dat ondernemers geraakt worden door iemand weer volledig mee te zien draaien in de maatschappij, zonder hulp.”
 
Iedereen telt mee
Carla Venema, directeur ZorgDat, gaf de aanwezigen een kijkje in de wereld van welzijns-, vrijwilligers- en jongerenwerk. “Iedereen telt mee. Daarom beginnen we altijd bij het individu”, legde Venema uit. Ze gaf enkele tips aan werkgevers die socialer willen ondernemen. “Neem de tijd voor iemand die graag wil werken ondanks een belemmering. Mensen vinden het spannend om weer aan het werk te gaan, wees daarvan bewust. En denk niet te snel in ‘eigen’ oplossingen, maar laat degene zelf met vragen en oplossingen komen.”
 
Wees oprecht
Het draaide bij de bijeenkomst ook om de vraag hoe je socialer kunt ondernemen. Bartel Geleijnse, CEO Purpose People Practice, legde op basis van zijn eigen ervaringen uit hoe je te werk kunt gaan. “Ik geloof als ondernemer in uitdagen en prikkelen. Talent hoort niet op de bank. Iedereen heeft het recht weer mee te doen in de maatschappij – het is de meest significante vorm van geluk. Mensen daarbij helpen vraagt om een gefaseerde aanpak. Het is een investering van beide partijen”, gaf Geleijnse aan. “Creëer eerst een veilige werkomgeving, waar iemand zichzelf kan zijn. Geef diegene oprechte aandacht, en leer hem of haar kennen. Voorbeeldgedrag is cruciaal, maar moet eveneens eerlijk zijn.”
 
Proeverijen
Met de Social Impact Challenge daagt de Harderwijkse Uitdaging maatschappelijke organisaties, stichtingen en verenigingen uit om mensen met speciaal talent enthousiast te maken voor korte ‘proeverijen’ in het bedrijfsleven. Deze kans, proeverij of kennismaking biedt mogelijkheden voor talenten om het bedrijfsleven te ontdekken, zijn of haar netwerk uit te breiden en misschien zelfs een stap te maken richting een nieuwe carrière. Blijf op de hoogte via www.socialimpactharderwijk.nl.
 

Harderwijkse Uitdaging

Adresgegevens

Postbus 446
3840 AK Harderwijk

Telefoon

T. 06-22400955

Meer info