Harderwijk scheldt publieke schulden kwijt aan door toeslagenaffaire getroffen gezinnen

Door Harry Schipper – De gemeente scheldt - vooruitlopend op nog aan te nemen landelijke wetgeving die naar verwachting op 1 januari volgend jaar van kracht wordt - de publieke schulden kwijt aan gezinnen in Harderwijk en Hierden die zijn getroffen door de kinderopvangtoeslagenaffaire.

In Harderwijk gaat het om vooralsnog 75 gezinnen die door de kwijtschelding nu eindelijk zicht krijgen op rust, zekerheid en zicht op een nieuwe schuldenvrije start

Dat staat te lezen in een brief die B en W heeft gestuurd aan de Harderwijkse gemeenteraad. De raad had in een motie het college van B en W opgeroepen om de getroffen gezinnen snel te helpen. In totaal werden in Nederland meer dan twintigduizend ouders getroffen door de problemen met kinderopvangtoeslag. Er kwam vorig jaar een parlementaire enquête aan te pas die ertoe heeft geleid dat er nu een landelijke hersteloperatie op gang is gekomen. Daarbij worden de gedupeerde ouders door de Belastingdienst financieel gecompenseerd.

In Harderwijk melden zich hiervoor tot dusver 75 gedupeerden. Dat kunnen er meer worden, omdat getroffen ouders tot eind 2023 nog kunnen aanmelden als gedupeerde. In Harderwijk neemt Stimenz dan contact met ze op. Onder de 75 getroffenen zijn er een tiental die nu psychosociale ondersteuning krijgen.

Hoewel uiteindelijk de rijksoverheid verantwoordelijk is voor het bieden van hulp, is aan de gemeenten gevraagd om alvast in kaart te brengen om hoeveel gedupeerden het gaat en om te inventariseren wat voor hulp ze nodig hebben. Het gaat namelijk vaak niet alleen om geld, maar ook om ondersteuning om uit de problemen te komen die de zware schuldenlast bij gezinnen heeft veroorzaakt.

De gemeente is daarmee  dus via Stimenz al druk mee bezig. En het rijk heeft alvast een kleine veertigduizend euro overgemaakt aan de gemeente om hulp te kunnen bieden. Uiteindelijk wordt Harderwijk, net als de andere gemeenten, door het Rijk volledig gecompenseerd voor de gemaakte kosten en gevolgen van het kwijtschelden van schulden, zoals het mislopen van gemeentelijke  belastingen.

In de raadsbrief staat verder te lezen dat er de gedupeerden in hun eerste contact met Stimenz veelal aangrijpende verhalen vertellen waarin verdriet, onmacht, boosheid en voortdurend wantrouwen doorklinkt. Maar ook dat de gezinnen het contact met de gemeente erg waarderen en dat ze zich gehoord en gezien voelen.