‘Harderwijk moet direct stoppen met lobby vóór opening Lelystad Airport’

Door Harry Schipper – De Harderwijkse raadsfracties Groen Links, D66 en PvdA willen dat hun burgemeester en wethouders onmiddellijk stoppen met hun actieve lobby om Lelystad Airport open te krijgen.

Behalve dat vliegen niet bijdraagt aan een duurzamere samenleving, vinden de Harderwijkse politici dat de lobby meer geld kost dan het oplevert, Harderwijk nauwelijks werkgelegenheid oplevert en dat vluchten van en naar Lelystad Airport geluidsoverlast, milieuoverlast en gezondheidsrisico’s veroorzaken

De drie partijen dienen donderdagavond tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces een motie in waarin B en W verzoeken om met hun actieve lobby voor opening van het vliegveld te stoppen.  “Uitbreiding van Lelystad is niet het antwoord op het klimaatprobleem”, schrijven Wietske Hollanders (GL), Thijs Melkert (D66) en Wilco Bos (PvdA) in hun motie, die al gereed ligt. “Er moet op alle niveaus bijgedragen worden aan de oplossing van het klimaatprobleem”.

Ze wijzen er fijntjes op dat het kabinet recent de besluitvorming over de opening van Lelystad Airport heeft uitgesteld tot in 2024. En dat er eerder dit jaar door de eigen Bedrijvenkring Harderwijk is gesteld dat er geen behoefte is aan extra arbeidsplaatsen. Ook wijzen ze naar andere regionale luchthavens, zoals in Eindhoven en Maastricht, die ‘een veel minder positief beeld geven van de economische spin off dan op voorhand vaak werd verwacht’.

Lelystad Airport, op zo’n twintig kilometer van Harderwijk ligt, moet vooral voorzien in een overname van veel vakantievluchten die tot dusver vooral landen op en opstijgen vanaf het door personeelskrapte overbelaste Schiphol Airport in Amsterdam. De drie oppositiepartijen stellen dat de eventuele komst van Lelystad Airport weliswaar een gelegenheid is van de landelijke politiek, maar dat de houding van de gemeente Harderwijk zou moeten insteken vanuit duurzaamheid en duurzame economie. “De lobby vanuit Harderwijk kost tijd en geld en het is nog maar de vraag of Harderwijk hiervan in de toekomst gaat profiteren”, aldus Hollanders, Melkert en Bos.

Vliegveld Lelystad HZ