Harderwijk krijgt Marius van Dokkum-museum

Harderwijk krijgt er dit jaar een nieuw museum bij. 

De nieuwe huurder, het Stadsmuseum, wil in het historische Hortusgebouw in het Hortuspark een permanente expositie onderbrengen van de bekende schilder Marius van Dokkum.

Van Dokkum’s werk trok bij een eerdere (tijdelijke) expositie in het Stadsmuseum – Van Dokkum naar Harderwijk - van half september 2015 tot half januari vorig jaar meer dan twaalfduizend betalende bezoekers.

Het nieuwe Harderwijkse Marius van Dokkum-museum zou daarmee wel eens uit kunnen groeien tot een flinke publiekstrekker, zo verwacht Stadsmuseumdirecteur Corien van der Meulen. Zij was meteen voor het idee te porren toen de in het Apeldoornse dorp Ugchelen woonachtige schilder Marius van Dokkum met het idee kwam. Van Dokkum: “Ik was op zoek naar een vaste ruimte om mijn werk tentoon te kunnen stellen”. Van der Meulen: “Ons Stadsmuseum zelf kon niet, want daarin willen we graag de geschiedenis van de stad Harderwijk laten zien, met daarnaast wisselde tentoonstellingen. Toen kwamen we op het idee van het Hortusgebouw”.

Dat Hortusgebouw is een rijksmonument waarin ooit – al in de zeventiende eeuw - de ‘snijcaemer’ van de Gelderse Academie (de ‘Universiteit van Harderwijk’) was ondergebracht. Medische studenten kregen er les in de menselijke anatomie. Het staat al jaren leeg sinds De Hortus, Centrum voor Natuur en Milieu, eruit trok. Eigenaar is de gemeente. Cultuurwethouder Gert Jan van Noort wil het pand – als de raad dat goedvindt - voor vier ton laten opknappen en voorzien van een lift. Van Dokkum zelf is van plan om op de etage boven de expositieruimte een openbaar atelier te vestigen waarin hij wekelijks gaat werken aan een eigen, metersgrote versie à la ‘De Nachtwacht’.

De opening van het nieuwe Harderwijkse museum staat gepland op 18 november, de zestigste verjaardag van Marius van Dokkum.