Harderwijk krijgt kunstwerk van kunstenaar Riezebos

Door Petronella Polinder - Gerenommeerd kunstenaar Peter Riezebos gaat op zondag 29 juli live een schildering maken bij de Houtwalgarage. “Via Messenger werd ik benaderd door iemand uit Harderwijk met de vraag of ik het bord bij de Houtwalgarage wilde beschilderen.” 

Hij hoefde daar niet lang over na te denken. “Ik ben geboren en getogen in Harderwijk, het is nog steeds mijn stad.”

Ook al woont en werkt Riezebos al jaren wisselend in Shanghai en de VS, Harderwijk blijft voor hem een thuis. “Ik ben dan ook voornemens om vanaf 2020 Harderwijk weer als vaste woonplaats te hebben voor het grootste gedeelte van het jaar.” Waar en hoe, dat weet hij nog niet. “Wel met atelier, waar mensen dan ook mogen kijken. Ik hul me niet in geheimzinnigheid, zoals sommige kunstenaars doen. Ik vind er vreugde in en wil dat delen.”

Dat is ook de reden dat hij graag live schildert. “In Azië soms wel voor een publiek van 50.000 man. Het maakt kunst wat tastbaarder voor de leek. Iedereen mag bij me kijken, mijn materialen zien, vragen stellen terwijl ik schilder.” Het kunstwerk bij de Houtwalgarage maakt hij ‘vrijwillig’. Omdat hij Harderwijk een bijzondere stad vindt. “Als ik in China voor een opdrachtgever live schilder, reken ik 25.000 euro per uur.”
Wat hij gaat maken, weet hij nog niet. “Het moet wel een beeld zijn van Harderwijk, iets met de Vischpoort misschien. Ik schilder meestal wel intentioneel, ik visualiseer vooraf misschien zeventig procent, dertig procent ontstaat ad hoc, tijdens het schilderen.”

Het tijdstip waarop Riezebos de 29e begint met schilderen, is nog niet bekend. “Waarschijnlijk aan het begin van de middag, maar daar moet ik nog even over overleggen.” Inwoners van Harderwijk en andere geïnteresseerden hebben volop de tijd om te komen kijken, want “vaak schilder ik live wel een paar uur.”

Houd de website van Harderwijkse Zaken in de gaten voor meer informatie over de komst van Riezebos.

Kunstenaar Peter Riezenbos