Harderwijk krijgt dit jaar meer koopzondagen

Door Harry Schipper – De Harderwijkse winkeliers mogen vanaf mei tot volgend jaar april 26 keer op zondag hun winkels open houden. B en W van Harderwijk hebben dat besloten.

Het gaat om elf reguliere, dus maandelijkse, koopzondagen en daarnaast nog eens om vijftien extra koopzondagen in het toeristische zomerseizoen en alle overige zondagen in de maand december.

De eerste extra koopzondag valt tijdens de Aaltjesdagen op 14 juni. Dat is meteen de start van het toeristisch seizoen in Harderwijk. Onduidelijk is nog of de Aaltjesdagen, in het licht van de corona-uitbraak, dit jaar wel doorgang zullen vinden. Voorzitter Christel van der Stouw meldt dat het stichtingsbestuur juist deze week hierover een beslissing neemt.

Vanaf 14 juni is er dus ’s zomers elke week een koopzondag. De laatste zomerse koopzondag is op 20 september. Handig te weten is dat de reguliere koopzondagen altijd op de eerste zondag van de maand zijn. De winkels zijn dan open tussen 12.00 en 17.00 uur. Supermarkten, woonwinkels, tuincentra en bouwmarkten mogen in Harderwijk op álle zondagen open zijn, van 12.00 tot 18.00 uur.

De nieuwe data voor de koopzondagen zijn vastgesteld na overleg met Heerlijk Harderwijk en de stuurgroep van ondernemers in de binnenstad, die met een voorstel kwam. B en W hebben ook aan de winkeliersverenigingen van de wijkcentra gevraagd, maar die hebben geen voorkeur uitgesproken. B en W mogen van de gemeenteraad maximaal 26 keer, dus de helft van het totale aantal zondagen, ontheffing verlenen op het artikel in de winkeltijdenverordening dat verbiedt om op zondagen een winkel geopend te hebben.