Harderwijk krijgt 8,3 miljoen rijkssubsidie voor versnelde bouw betaalbare huizen

Door Harry Schipper – Minister Kasja Ollongren geeft de gemeente 8,3 miljoen euro. Met dat geld wordt het mogelijk om bij de volgende bouwfases in Harderweide eerder aan de slag te gaan met de bouw van een flink aantal betaalbare koophuizen.

 

De Harderwijkse woningbouw-wethouder Bert van Bijsteren kreeg gisteravond een telefoontje van het ministerie. “Ik sprong een gat in de lucht”, vertelt hij blij.

De acht miljoen subsidie maakt deel uit van het plan van het kabinet om wat te doen aan het nijpend tekort aan betaalbare koopwoningen in Nederland. Het kabinet stelde vorig jaar  1 miljard euro beschikbaar om versneld minstens 65.000 woningen te bouwen om het tekort aan 845.000 huizen in Nederland in te lopen. Gisteren maakte het ministerie de eerste 27 woningbouwprojecten bekend, die samen 290 miljoen rijkssubsidie krijgen. Gemeenten en provincies dragen 331 miljoen bij om het geldtekort op te lossen. Bij elkaar zijn die projecten goed voor een snellere bouw van 51.000 betaalbare woningen. De meeste bouwprojecten gaan al volgend jaar van start.

De Harderwijkse wethouder Van Bijsteren is opgetogen. “Acht miljoen is een hoop geld. Ik heb dit nog niet eerder bij de hand gehad. Nu kunnen we veel sneller verder. Zonder dit geld hadden we veel langer moeten door-onderhandelen met de ontwikkelaars  BPD en Slokker. Met dit geld staan we als gemeente veel sterker”.

Om de subsidie te krijgen, moesten ambtenaren al voor de zomervakantie een aanvraag indienen. “Dat was een dik pak papier, waarin we moesten aantonen aan alle voorwaarden te voldoen. Er moesten ook exacte bedragen in, tot twee cijfers achter de komma en compleet met een beschrijving van onze ambities”. De wethouder wijst erop dat de woningbouwplannen nu in lijn met de wensen van de gemeenteraad uitgevoerd kunnen worden. “Daarvoor stellen we nu een nieuw woningbouwprogramma op”, aldus de wethouder. “En er gaat vandaag wel een flesje open hoor”, voegt hij daar blij aan toe. “Fris dan hè, want ik heb niks met alcohol”.

Minister Kasja Ollongren: “Dit resultaat overtreft al mijn verwachtingen. Het is goed om te zien dat het zoveel gemeenten is gelukt om in korte tijd een kwalitatief goede aanvraag in te dienen die de toets kon doorstaan. Ruim 51.000 woningen erbij is een stevige bijdrage om het woningtekort in te lopen. Om starters en mensen met lagere inkomens meer kansen op de woningmarkt te geven moeten er sneller en meer betaalbare woningen gebouwd worden. En dit is nog maar een eerste deel van de toewijzingen die ik ga doen. Nu moet zo snel mogelijk de schop in de grond om die 51.000 woningen te bouwen.”

In oktober kunnen gemeenten projecten indienen voor de tweede ronde van de woningbouwimpuls. Het gaat om projecten die zonder financiële impuls niet van start kunnen gaan doordat er een publiek financieel tekort is. Dat tekort komt door het grotere aandeel betaalbare woningen en door maatregelen die nodig zijn om de bouw van woningen mogelijk te maken. Het gaat dan bijvoorbeeld om het saneren van grond, het uitplaatsen van bedrijven, het goed inrichten van de openbare ruimte of het zorgen voor een goede ontsluiting met het openbaar vervoer.

Van de 51.000 woningen die gebouwd gaan worden, valt 65 procent in de categorie betaalbaar (32.579 woningen). Dit zijn woningen bedoeld voor de sociale huursector, middenhuur en betaalbare koopwoningen. Veel projecten hebben daarnaast speciale aandacht voor woningen voor starters, senioren, studenten en aandachtsgroepen. De projecten zijn verdeeld over het land, waarbij 21 projecten in de woondealregio’s Den Haag, Utrecht en Arnhem/Nijmegen. Daarnaast krijgen behalve Harderwijk ook projecten in Alkmaar, Breda, Deventer, Enschede en Hoorn een bijdrage uit de woningbouwimpuls.