Harderwijk haalt zondag met benefiet geld op voor Marokko en Libië

Harry Schipper – In Harderwijk zamelen Harderwijkse jongeren deze zondagmiddag geld in voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko en de overstromingen in Libië.

De inzamelingsactie gebeurt tijdens een benefiet-voetbaltoernooi op het speelveld aan de H.K. Pootstraat, waarbij tientallen vrijwilligers zelfbereide lekkernijen en drinken verkopen en Harderwijkse bedrijven met een donatie de voetbalteams sponsoren

Voor het toernooi, dat om twaalf uur begint, hebben zich inmiddels al meer dan twintig teams van elk zes deelnemers aangemeld. Ze spelen vier tegen vier de hele middag wedstrijden af. Aan het einde ervan maakt de organisatie niet alleen de winnaars bekend, maar ook het geldbedrag dat de deelnemers, hun sponsoren en bezoekers samen hebben bijeengebracht. Dat geld wordt rechtstreeks gedoneerd aan de Alkhattab Foundation die momenteel al in Marokko actief is om de slachtoffers daar te helpen.

De organisatie van het toernooi ligt in handen van de Stichting Beweeg Naar Toekomst (BNT), die vorig najaar werd opgericht door een groepje Harderwijkse jongeren van overwegend Marokkaanse komaf en die tot doel heeft om Harderwijkse kinderen en jongeren meer te laten bewegen en bijles te geven. “We willen zo de huidige bestaande kansenongelijkheid aanpakken”, luidde destijds de motivatie. “Maar met deze benefiet willen we de Harderwijkse gemeenschap betrekken bij het bieden van hulp aan de slachtoffers in Marokko en Libië. In beide gebieden zijn door de aardbevingen en overstromingen complete dorpen weggevaagd”, vertelt BNT-voorzitter Achraf Agarmaoine.

“In de getroffen gebieden wonen vooral mensen die het toch al heel arm hebben. Nu hebben ze vaak ook geen dak meer boven hun hoofd”, weet Agarmaoine. Zijn eigen familie woont in het noorden van Marokko, ‘dus die hebben van de aardbevingen gelukkig nauwelijks iets gemerkt’. “Maar voor al die mensen die nu ontheemd zijn, moet er snel hulp komen. De Alkhattab Foundation, die daar al bezig is, meldt dat het moeilijk is om de getroffen gebieden te bereiken. In eerste instantie zetten ze nu via hun netwerk honden in om slachtoffers onder het puin vandaan te halen. Ook brengen ze er voedsel- en kledingpakketten naartoe en later ook kachels. Dat is nodig hoor, want wat veel mensen niet weten is dat het daar in die berggebieden ’s winters best heel koud kan zijn. Voor de daklozen willen ze er ook containers naartoe brengen, zodat ze in elk geval een slaapplek hebben”.

Agarmaoine doet een oproep aan alle Harderwijkers om zondagmiddag allemaal naar het speelveld aan de H.K. Pootstraat te komen kijken naar het voetbaltoernooi. En om daar zoveel mogelijk geld uit te geven aan de hapjes en drankjes, of door ook een team te sponsoren.

“Sponsoren kunnen zich alvast aanmelden via het telefoonnummer 06 40 63 07 52 of met een mailtje naar [email protected]. We hebben nu al meer dan dertien sponsors, waaronder Profix Autoschadeservice, Man Bouw & Advies BV, SA-Zorgt, Maximstucadoors, kledingmerk Jugador, Rising Goals en Moze Finance. We hebben nu al drieduizend euro bijeen, maar er is veel meer nodig. Alle hulp is nu meer dan ooit welkom!”

Inzameling Marokko en Libie