Harderwijk gastgemeente voor Russische volleybalploeg tijdens WK Volleybal

Door Harry Schipper – Harderwijk is bereid om tijdens het Wereldkampioenschap Volleybal Dames in 2022 de rol van als gastgemeente op zich te nemen.

Harderwijk doet dat niet alleen door de Russische volleybalploeg onderdak te geven en te faciliteren met onder andere een (kracht)trainingscentrum, maar ook door voor de inwoners van Harderwijk tijdens het WK allerlei ‘side events’ om de WK heen te organiseren

Het is de eerste keer dat Nederland de organisatie van een Wereldvolleybaltoernooi krijgt toegewezen. Nederland doet dit samen met Polen. De NeVoBo (Nederlandse Volleybal Bond) heeft als organisator aan Harderwijk gevraagd om te fungeren als ‘official team host’.

Harderwijk is daartoe graag bereid, zo heeft het college van B en W meteen laten weten. De meeste kosten worden gedragen door diverse partijen, waaronder de provincie Gelderland. Zo neemt de provincie alle kosten voor verblijf en transport op zich. Voor de resterende kosten kijkt de Nevobo naar Harderwijk.

Harderwijk is bereid om twintigduizend euro beschikbaar te stellen. Dat bedrag bleef vorig en dit jaar over, doordat verschillende sportevenementen vanwege corona niet of beperkt doorgang konden vinden. Zo gingen de feestelijkheden rondom de lokale sportverkiezing dit jaar niet door en ook de Koningsspelen werden niet bij De Sypel, maar op de scholen georganiseerd, wat de gemeente nauwelijks geld kostte.

De Nevobo heeft vooralsnog de Russische volleybalploeg aan Harderwijk toegewezen. De ploeg moet zich dan wel voor het WK weten te plaatsen. Waar precies de Russische damesploeg onderdak krijgt en om welk trainingscentrum het gaat, is nog niet bekend.