Harderwijk gaat onderzoek doen naar geluidshinder in woningen

Door Petronella van het Goor - In de gemeente Harderwijk staan nog zo’n 170 woningen met een te hoge geluidsbelasting volgens de wet Geluidshinder. Te hoog betekent in deze gevallen tussen de 60 en 65 decibel.

 Die huizen staan aan de Burgemeester de Meesterstraat, Deventerweg, Havenkade, Leuvenumseweg, Oranjelaan, Verkeersweg en de Zuiderzeestraatweg.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft een subsidiepotje voor de geluidssanering. Die bestaat al jaren, maar na 2020 worden de eisen voor het verkrijgen van die subsidie aangescherpt. Reden voor de gemeente Harderwijk het voor die tijd aan te vragen. Het gaat om een bedrag van 94.650 euro.

Harderwijk verwacht dat het bedrag genoeg is voor onderzoek naar de actuele geluidshinder en de uiteindelijke sanering, want slechts een klein gedeelte van de huizen op de lijst, heeft ook daadwerkelijk gevelisolatie nodig. Dat is alleen noodzakelijk als het geluidsniveau binnen in de woningen hoger is dan 43 decibel.

Het college van burgemeester en wethouders wil het saneringsprogramma in november 2020 vaststellen. De uitvoering staat gepland voor mei 2020.