Harderwijk FM ontvangt Alzheimer solidariteitssticker

Tijdens een live radio-uitzending van Harderwijk FM ontving presentator van het programma Seniorplus Paul van Wijk de solidariteitsticker voor uitzonderlijke verdiensten uit handen van Greetje Smid, bestuurslid bij Alzheimer NW-Veluwe. 

Ondernemingen, verenigingen, personen en organisaties die een bijzondere inspanning leveren om dementievriendelijk te zijn of te worden, komen in aanmerking voor deze sticker.
 
Seniorplus is een wekelijks informatief programma voor en door senioren. Greetje Smid vertelt: "Paul van Wijk biedt ons sinds jaar en dag een platform om aandacht te vragen voor dementie. Eén op de vijf mensen krijgt deze hersenziekte, vooral ouderen. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de mensen in kwestie, maar ook voor hun naasten. Zij zijn gedwongen de rol van mantelzorger op zich te nemen. In Nederland hebben 260.000 mensen dementie en dit aantal zal explosief stijgen naar ruim een half miljoen in 2040. Dit komt o.a. door de dubbele vergrijzing. Dat zijn grote getallen, maar de ziekte ligt nog steeds in de taboesfeer en het grote publiek weet er weinig van."
 
Paul van Wijk was totaal verrast door de stickeruitreiking. "Ik ben sprakeloos. Dat is mooi hè? Dat is ongelooflijk mooi. De sticker is niet alleen voor mij, maar ook voor Regina Timmerije en Jan Hannessen. Samen maken we het programma Seniorplus."
 
Paul van Wijk is een ervaringsdeskundige. Zijn vrouw is overleden aan dementie. Hij is één van de initiatiefnemers van Alzheimer Café Ermelo geweest. Dit Café bestaat inmiddels vijf jaar. In Harderwijk, Nunspeet, Barneveld en Nijkerk zijn eveneens Cafés. Dat zijn vertrouwde en veilige ontmoetingsplaatsen voor mensen met dementie, mantelzorgers, vrienden en belangstellenden. De Cafés organiseren maandelijks bijeenkomsten waarin onderwerpen worden behandeld als gedragsveranderingen, juridische kwesties, de gevolgen voor mantelzorgers, hoe je toch kunt genieten van verjaardagen en vakanties. In het Café wordt vooral gekeken naar wat er nog wél kan in plaats van wat er niet meer kan. Bezoekers komen ook om met elkaar te praten en ervaringen uit te wisselen. Paul zegt hierover: "Door erover te praten komt er meer openheid en ontdek je dat je er niet alleen voor staat."
 
Alzheimer NW-Veluwe biedt voorlichtingsbijeenkomsten en trainingen aan waarin je leert wat dementie is, wat de symptomen zijn, hoe je mensen kunt herkennen die aan deze ziekte lijden en hoe je daar het beste mee om kunt gaan. "Dementie is niet eng. Laat deze mensen alsjeblieft niet langs de kant staan" besluit Paul van Wijk.
 
De eerstvolgende bijeenkomst van Alzheimer Café Harderwijk is op maandag 19 oktober in Wijkhuis Stad, Houtkamp 33 in Harderwijk. Het programma duurt van 19.30 - 21.00 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur. De bijeenkomsten zijn gratis.

Alzheimer Solidariteitssticker Harderwijk FM
 
Informatie is verkrijgbaar bij coördinator van het Alzheimer Café Harderwijk Anneke Vegter, 06 - 10847349, [email protected].