Harderwijk doneert euro per inwoner voor wederopbouw na aardbeving Turkije en Syrië

Door Harry Schipper – De gemeente Harderwijk maakt 50.000 euro, dus circa één euro per inwoner, over aan VNG International, de organisatie voor internationale samenwerking van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, voor de wederopbouw na de aardbeving  in Turkije en Syrië.

De gemeenteraad nam tijdens de raadsvergadering gisteravond unaniem een motie aan om zo hulp te bieden aan de slachtoffers van de aardbevingen

De motie was ingediend door alle raadsfracties, die zo hun medeleven willen betuigen met de Harderwijkse inwoners met Turkse of Syrische afkomst. Aan het begin van de raadsvergadering namen de raadsleden op voorspraak van de Harderwijkse burgemeester Harm Jan van Schaik ook een minuut stilte in acht, om zo ‘in gedachten verbonden te zijn met de vrienden en familie van slachtoffers, ook die in onze stad’.

In zijn toespraak wees Van Schaik op de grote impact van de ‘hartverscheurende ramp’ op niet alleen de bewoners in het rampgebied, maar ook op hun vrienden en familie in Harderwijk. “De impact is groot, te beseffen dat er evenveel slachtoffers lijken te zijn, als wij als inwoners hebben. Dat maakt ons stil”. Hij vertelde kort na de ramp op dinsdag 7 februari samen met wethouder Martijn Pijnenburg een bezoek te hebben gebracht aan de Turkse moskee waar meteen een grootscheepse inzamelingsactie gaande was. De burgemeester zei dat hij het ‘indrukwekkend’ vond te zien hoeveel mensen hier hun betrokkenheid toonden.

Van Schaik vertelde ook over ‘de ontreddering, verdriet, maar ook hun onmacht’ onder met name de Syrische asielzoekers in het Harderwijkse asielzoekerscentrum.