Hans van Zetten uit Ermelo vertrekt bij NOS na ophef over uitspraken

Hans van Zetten is per direct gestopt als turncommentator van de NOS. De 72-jarige Ermeloër vertrekt nadat er ophef was ontstaan rondom zijn uitspraken in interviews.

Van Zetten was eerder dit jaar nog van plan om op de Spelen van 2021 actief te zijn als commentator, maar kiest er nu zelf voor om te stoppen. Aanleiding is de ophef rond uitspraken die hij deed in zijn eigen boek (‘Hij Staat’) en meerdere interviews.

Die ophef valt niet los valt te zien van de vloedgolf aan onthullingen binnen de turnwereld.  Trainers als Frank Louter en Vincent Wevers worden ervan beschuldigd hun pupillen al vanaf minderjarige leeftijd geslagen, geïntimideerd en gekleineerd te hebben. Van Zetten, erelid van turnvereniging Pro Patria en oud-bondscoach van de Nederlandse dames, liet zich onder meer kritisch uit over drie oud-turnsters die een boekje open hadden gedaan. In zijn boek, dat dit jaar verscheen, richtte hij zijn pijlen met name op Verona van der Leur, Suzanne Harmes en Gabriëlla Wammes. Van Zetten classificeerde de beschuldigingen als ‘natrappen.’ “Al die heisa is goed voor haar reputatie als pornoactrice”, zo schreef hij over Van de Leur.
 
Daarmee ging hij volgens zijn de NOS te ver. “De gedane uitlatingen passen op geen enkele manier bij alles waar wij voor staan”, zegt hoofdredacteur sport Maarten Nooter in een persbericht. “De vakkennis van Hans als turncommentator staat volstrekt buiten kijf, maar ons vak gaat ook over geloofwaardigheid. Anno 2020 zitten we nog volop in de onthullingen over misstanden in de turnwereld. Daar moet een NOS-commentator onbevangen en met respect over kunnen spreken en oordelen.”
 
Van Zetten was de laatste 34 jaar de vertrouwde stem bij de grote turnevenementen. Hij is vooral bekend van zijn commentaar bij de ‘gouden’ rekstokoefening van Epke Zonderland op de Olympische Spelen van 2012. “Zijn legendarisch geworden commentaar (“Hij Staat, ik sta, het is ongekend”) zijn en blijven onderdeel van het collectief geheugen van de Nederlandse sport”, zegt Nooter. “De NOS is Hans veel dank verschuldigd voor zijn werk bij het kunstrijden, maar vooral het turnen.”
 
Van Zetten is in Ermelo actief als voorzitter van de lokale VVD. Ook was hij betrokken bij de plannen voor een nieuw sportcentrum, dat volgend jaar uit grond gestampt moet worden.

Hans van Zetten