Hallo, ik ben Hanz en dit Hanzejaar de nieuwe mascotte van Harderwijk!

Door Harry Schipper – Harderwijk heeft sinds 1 april - géén grap! – een nieuwe mascotte.

De meer dan vijf meter grote opblaasbare versie van het Hanzepaardje wordt door de gemeente ingezet om Harderwijk tijdens dit bijzondere Hanzejaar te promoten

Afgelopen zaterdag werd de mascotte voor het eerst ten doop gehouden bij de opening van het Hanzejaar in de hanzestad Kampen. En aankomende zaterdag is het gevaarte ongetwijfeld te zien bij de opening van het Hanzejaar in onze stad zelf, tijdens het evenement ‘Keys of Light’ dat ’s avonds op de Markt is te zien én horen.

Volgens Inge van Assen, coördinator van Heerlijk Harderwijk én van het Hanzejaar Harderwijk, luistert het opblaasdier naar de naam Hanz. Het is zowel een duidelijke verwijzing naar het Hanzeverbond als een knipoog naar onze oosterburen, waarvan er aardig wat luisteren naar de daar populaire roepnaam.

Deze maandag staat het Hanz even op De Wellen, om een rol te spelen in de promotiefilmpjes die er worden gemaakt om Harderwijk bij het grote publiek uit binnen- en buiteland bekend te maken als Hanzestad waar in het kader van het Hanzejaar tal van activiteiten worden georganiseerd.

De plastic replica stond vlakbij de vergulde replica die beeldhouwer Natasja Bennink heeft gemaakt en op de Wellen op een sokkel is geplaatst. Het originele Hanzepaardje is te bewonderen in het Stadsmuseum Harderwijk. Het vermoedelijk uit Noorwegen afkomstige paardje werd in 1999 gevonden door de Harderwijkse amateurarcheoloog John ten Pierick, vlakbij bij huidige zwembad De Sypel. Het diende in de late Middeleeuwen als weeg-gewicht, maar is vermoedelijk weggegooid omdat één van de beentjes afbrak en daarom niet meer van nut was. Na de vondst in Harderwijk is het verworden tot een hanze-symbool van Harderwijk.

Hanz Hanzejaar Harderwijk