Grote winnaars en flinke verliezers tijdens de gemeenteraadsverkiezingen

Door Petronella Polinder - Een spannende avond in het huis van de Stad. De voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen kwam woensdagavond in een tijdsbestek van drie uur binnen.

Harderwijk Anders en de VVD waren de grote winnaars.

Het CDA verliest veel, de helft van het huidige aantal zetels. Dat komt hard aan bij de partij, van 6 naar 3 zetels, volgens de voorlopige uitslag. "Wij begrijpen het ook niet, we hebben een mooie campagne gevoerd, zegt lijsttrekker Peter Sels. "Dit is een hard gelag".

​De grote winnaar is Harderwijk Anders. Met 4152 stemmen , van de 21.883 stemmen, die in totaal in Harderwijk zijn uitgebracht, komen zij in elk geval op 5 zetels en misschien 6, maar dat zal blijken als donderdag de definitieve uitslag binnen is. De Christen Unie gaat van 6 naar 5 zetels. De VVD wint een zetel erbij en bezet straks 5 zetels. De PvdA verliest een zetel en gaat van 3 naar 2. D66 wint er juist 1 en gaat van 2 naar 3. Gemeentebelang Harderwijk Hierden blijft steken op 2 zetels.

​Nieuw in de Harderwijkse gemeenteraad is Groen Links en de SGP. Groen Links komt binnen met 2 zetels en de SGP heeft er straks 1. WIJ Harderwijk Hierden kwam met ruim driehonderd stemmen tekort voor een zetel. Aan het begin van de avond was lijsttrekker Mark de Lange nog positief gestemd, maar toen er steeds meer stemmen binnenkwamen, bleek het er al snel niet meer in te zitten. "Wij gaan met ons vieren gewoon door. Met de volgende gemeenteraadsverkiezingen laten we vooral veel van ons horen. Want wij willen oprecht dat er iets verandert in Harderwijk".

​Fractie van der Veere kwam met in totaal 247 stemmen niet eens in de buurt voor een zetel. Hoe de koopzondag er dus ook komt in de nieuwe samenstelling, van een Joopzondag is geen sprake meer.

​Met een opkomst van 61 procent van alle stemgerechtigden in Harderwijk, lag de opkomst 4 procent hoger dan in 2014. Nieuw dit jaar waren de twee mobiele stembureaus. Een bij het station en een die langs woonzorgcentra De Aanleg, Weideheem, Sonnevanck en de Zeven Akkers reed.

​In de komende dagen wordt de nieuwe gemeenteraad samengesteld en geinstalleerd. Vrijdag 24 maart begintdat  met een bijeenkomst van de lijsttrekkers, waarbij een informateur wordt benoemd. Dinsdag 27 maart is er tijdens een raadsvergadering het afscheid van de zittende raadsleden en de toelating van de nieuwe raadsleden. Donderdag 29 maart wordt de nieuwe gemeenteraad officieel geinstalleerd.


 

Harderwijkse Zaken

Adresgegevens

Brouwersbosweg 1
3849 NG Hierden

Telefoon

T. 06-53190013

Openingstijden

Ma 08.00 - 17.00 uur
Di 08.00 - 17.00 uur
Wo 08.00 - 17.00 uur
Do 08.00 - 17.00 uur
Vr 08.00 - 17.00 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info