Grote belangstelling voor elektrisch rijden op eerste EV-Testdag

Door Harry Schipper – De allereerste zogeheten EV-Testdag op het Zonnepark Harderwijk aan de N302 is afgelopen zaterdag met honderden belangstellenden ‘zeer succesvol’ verlopen.

Honderden geïnteresseerden, veelal echtparen en vaders met zonen, maakten gebruik van de mogelijkheid om een of meer testritten te maken in de tientallen modellen elektrische auto’s die de merkdealers uit Harderwijk en omgeving hiervoor beschikbaar hadden gesteld

Ook werden er flink wat e-bikes, e-bakfietsen en e-brommers en zelfs elektrische motoren uitgetest op de zonovergoten asfaltstroken van het parkeerterrein P8. Het evenement was georganiseerd door de Harderwijkse energiecoöperatie Endura U.A. en EV Coöperatie U.A. “Ons doel is om mensen goed en eerlijk te informeren over alle aspecten van toekomstgerichte mobiliteit”, vertelt organisator Jan Rooderkerk van EV Coöperatie. Hij blikt uiterst tevreden terug op de EV-Testdag, waar EV de afkorting is van Elektrische Voertuigen.

Organisatie EV testdag Harderwijk
(vlnr Christiaan 't Jong, Jan Rooderkerk en Wim Sederel)

“De belangstelling voor elektrisch rijden neemt snel toe. Nu de brandstofprijzen zo stijgen al helemaal, maar je zag eerder al dat mensen er meer over willen weten. Er is veel behoefte aan kennis. Dan is het natuurlijk fijn om op zo’n dag als vandaag daarover ook alles te weten te kunnen komen.”

Medeorganisator Endura-directeur Wim Sederel is ook in zijn nopjes, al is het maar omdat de bijna zesduizend zonnepanelen op de enorme carports boven een deel van het parkeerterrein deze zonovergoten zaterdag als een dolle energie genereren. “Dit is een goed moment om over te stappen op elektrisch rijden. Of om van je hybride-auto over te stappen naar full electric. De prijzen worden lager, het bereik van de auto’s steeds groter en de mogelijkheden om je auto snel op te laden breiden zich ook alsmaar uit. Wij willen mensen helpen bij het nemen van duurzame beslissingen. Autorijden hoort daar zeker bij.”

Wim Sederel op elektrische motor

Sederel rijdt zelf rond in een Volkswagen ID3. “Full electric: als je daar één keer in hebt gereden, wil je niet anders meer. De auto is stil, soepel, accelereert geweldig én het is bij elke tankbeurt een feestje”. Ook het echtpaar De Blauw uit Lelystad, zojuist terug van een proefrit in een Ford Mustang Match-E, is enthousiast. “We rijden nu een hybride-automaat, die aan vervanging toe is”, vertelt Bert de Blauw. “Dat rijdt heel fijn. Eerder reed ik altijd handgeschakeld, omdat ik feeling wil houden met de auto. Maar ik was destijds meteen om, zo fijn als dit rijdt”. Zijn vrouw Jolanda beaamt dat. “En deze auto trekt ook heel snel op. Ik hou wel van snelheid, dus vind ik dit geweldig. Hij zit ook heel lekker en heeft een slim design: deze auto lijkt heel laag, maar is juist wel hoog”.

Medeorganisator Christiaan ’t Jong zegt ‘enorm tevreden’ te zijn. “Op een normale dag mag je als autodealer blij zijn als er twee proefritten gemaakt worden. Nu zijn er collega's met meer dan twintig ritten en de aanvragen blijven binnenstromen!” Hij krijgt van veel mensen ook de reactie ‘dat elektrische auto’s niet meer lelijk zijn’. “Dat is ook zo; autofabrikanten maken nu allemaal mooie modellen."

EV testdag Harderwijk

Robbert van Goethem hoor je ook niet klagen over belangstelling. Hij richtte vorig jaar Leavv op, dat als een van de eerste bedrijven in Nederland volledig elektrische camperbusjes verhuurt. Hij speelt in op de trend van roadtrippen in Europa, maar zag dat het aanbod aan elektrische camperbusjes maar klein was. “Ik geloof dat duurzaam reizen een leuke manier is om een steentje bij te dragen aan een positieve impact op het klimaat”. Dat vindt zeker ook zijn buurvrouw Manuela Talana, die met haar bedrijf ‘Low carbon travels’ duurzame reizen aanbiedt. Ook zij speelt daarmee in op de groeiende groep vakantiegangers die graag zo duurzaam mogelijk op vakantie wil en bijvoorbeeld voor de trein kiest in plaats van het vliegtuig.

Jan Rooderkerk krijgt de hele dag door enthousiaste reacties van zowel dealers als deelnemers aan de testritten. “Ik denk dat er zeker een aantal transacties uit gaan volgen”, verwacht hij. “Dus wat mij betreft was het absoluut een geslaagde dag.”

EV Testdag Harderwijk
 

Broekhuis Opel Harderwijk

Adresgegevens

Lorentzstraat 17
3846 AV Harderwijk

Telefoon

T. 0341-438400

Meer info