Groep zeven maakt kennis met wondere wereld van Design & Innovation

“We zijn in november gestart met het uitleggen van wat basisdingetjes van het programma Illustrator, een programma dat wij in de les vaak gebruiken. In de afgelopen weken hebben de kinderen met dit programma zelf een logo gemaakt en vandaag wordt dat op het eigen t-shirt gedrukt”, zegt Lotte Schakel, een vierdejaars leerling D&I.

Groep zeven van het Startblok had begin november de eerste les D&I, vandaag en volgende week dinsdag sluit de klas het project af. 

Docent Erik Hofman heeft het geven van de lessen, na een korte instructie voorafgaand aan elke les, zoveel mogelijk over gelaten aan zijn leerlingen. Niet alleen aan ‘ervaren’ vierdejaars, maar ook aan eerste,- twee,- en derdeklassers. Lotte vindt het heerlijk. “Het is echt heel leuk om les te geven in iets creatiefs.” Na de examens wil ze de opleiding tot SIGN specialist doen. “Dat is een mbo-opleiding. Uiteindelijk wil ik in dat vak zelf ook lesgeven, maar dat duurt nog even”, zegt ze lachend.

Juf Annemarie heeft de afgelopen weken genoten.

“Vooral omdat de kinderen het zelf zo leuk hebben gehad, maar ook omdat je ziet hoe er op deze manier recht wordt gedaan aan de verschillen tussen kinderen. Je ziet dat kinderen die op andere gebieden wat zwakker zijn, hier juist weer in uitblinken. En andersom. Het is goed om te zien dat ze van elkaar leren in dit project. Elkaar kunnen begeleiden.”  En voor de leerlingen van het Morgen College is het een mooie levensechte leersituatie. “Ze zijn bezig met presenteren, begeleiden, hun kennis op een voor kinderen begrijpelijke manier overbrengen. Dat vraagt het nodige ook van hun taalkundigheid. En ze doen het echt heel leuk”, benadrukt Annemarie.

In de een op na laatste les D&I worden dan eindelijk de logo’s op de t-shirts gedrukt.

“Sommige kinderen snappen het programma nu zo goed, dat ze in de laatste les nog even een heel nieuw logo maken”, aldus Lotte. Trots laten de kinderen hun creaties zien. De een met strakke witte letters op een grijze ondergrond. De ander wat speelser met meer kleur. Op de vraag of ze het wel gaan dragen, zegt juf Annemarie: “Natuurlijk jongens, dat spreken we gewoon een paar keer af.”