Gratis bijles met sport voor jongeren van 10-15 jaar

Door Harry Schipper – Bijles krijgen of begeleid huiswerk maken wordt voor jongeren extra leuk als je het combineert met sportactiviteiten.

Daarom - én omdat kinderen zich daardoor beter en zelfverzekerder voelen - biedt in Harderwijk de nieuwe stichting ‘Beweeg naar Toekomst’ jongeren van tien tot vijftien jaar bijles aan samen met sportactiviteiten

Initiatiefnemers en oprichters van de nieuwe stichting zijn Hicham Zekhnini en de tweelingbroers Achraf en Mohammed Agarmaoine. Veel Harderwijkse kinderen, vooral in de wijk Stadsdennen, kennen het drietal al. “We zijn al zes jaar achtereen elke zondag te vinden op een veldje, de playground van de Richard Krajicek Foundation bij de dependance van de Dominicus Savioschool aan de H.K. Pootstraat, waar we voor en met de kinderen allerlei sportactiviteiten organiseren”, vertelt Achraf.

Beweeg naar toekomst

De 22-jarige Harderwijker en zijn broer Mohammed zitten in het laatste jaar van hun studie voor respectievelijk sociaal werker en commerciële economie aan de Hogeschool van Utrecht. Ook hun één jaar oudere vriend en ondernemer Hicham volgde aan de Utrechtse HBO de studie social work. Hij is inmiddels gestart met een eigen bemiddelingsbureau in de zorg.

Het drietal kreeg een beurs en andere benodigdheden voor hun HBO-studie dankzij een scholarship van de Krajicek Foundation. Dat vrijwilligerswerk op hun vrije zondagmiddagen hebben ze zes jaar achtereen gedaan. Nu hun scholarship afloopt, kregen ze van NOC*NSF via de Krajicek Foundation het verzoek om in hun woonplaats een zogeheten districtspot te organiseren; een plek waar kinderen, jongeren én ouderen bij elkaar komen.

Afgelopen zondag vond de kick off van hun nieuwe organisatie plaats op de Krajicek playground. Zo’n zestig tot zeventig kinderen uit de buurt namen deel aan uiteenlopende, meest sportieve activiteiten als boogschieten, trefbal en een voetbaltoernooi. Ook kickbox-clinics en cupcakes bakken stonden op het programma. “Ja, we weten de kinderen hier goed te bereiken”, aldus Achraf, die ook vrijwilligerswerk en een stage bij ZorgDat op zijn cv heeft staan. Naast vrijwilligerswerk voor ZorgDat liep zijn broer Mohammed een jaar stage bij de Richard Krajicek Foundation.

Hicham legt uit wat ze met de stichting Beweeg naar Toekomst willen: “Zes jaar geleden hebben wij ervoor gekozen om een rolmodel te zijn voor onze jongeren uit de buurt, dit hebben wij gedaan onder de welbekende Krajicek Foundation als scholarshippers. Na tal van evenementen en leuke momenten hebben wij nu besloten om een stichting te beginnen in samenwerking met het NOC*NSF die ons hebben gefinancierd”.

“Beweeg naar toekomst stelt zich echt doelgericht op, het kind of de ouder geeft aan wat zij verwachten. Bijvoorbeeld gemiddeld een 8 voor Engels. Samen met het kind wordt de uiteindelijke doelstelling bepaald en de bijlesdocent van ‘Beweeg naar Toekomst’ werkt met deze richtlijn. En dat alles in een prettige leeromgeving. Daarnaast zijn de sportactiviteiten een extra mogelijkheid om de bijles leuk te maken voor de kinderen en dit heeft een positief effect op hun school. Doordat zij meer bewegen zullen zij zich beter voelen en de omgang met andere kinderen zal het kind zelfverzekerd maken”, aldus Hicham.

Achraf vertelt dat de bijlesdocenten ‘gekwalificeerde docenten’ zijn, die door de stichting worden ingehuurd. “Zowel de bijlessen als de sportactiviteiten bieden wij gratis aan. Dat kunnen we doen door de financiering die we ontvangen van NOC*NSF”. Hij benadrukt: “Wij staan voor kansengelijkheid. Dat vinden wij heel belangrijk. We willen dat de bijlessen en sportactiviteiten zo laagdrempelig mogelijk zijn en daarmee voor iedereen toegankelijk”.

“De lessen zijn bedoeld voor kinderen vanaf groep 7 tot de onderbouw van het voortgezet onderwijs, dus van tien tot vijftien jaar. Die lessen geven we in een lokaal van de dependance van de Dominicus Savioschool aan de H.K. Pootstraat. Op woensdagmiddagen van half vier tot half zeven en op zondagmiddagen van twee tot zes uur.” In december willen we ook een programma starten voor jongeren van vijftien tot en met twintig jaar.

Uiteindelijke doel van ‘Beweeg naar Toekomst’ is volgens Achraf ‘het opbouwen van een community van jongeren die elkaar bij de sportactiviteiten ondersteunen. We zijn jarenlang zelf een rolmodel geweest voor de jongeren in onze buurt. Nu willen we nieuwe rolmodellen opleiden, jongeren die andere jongeren helpen en die zelf een leiderschapsrol kunnen vervullen. Die kinderen willen we uiteindelijk zó opleiden dat ze zelf sportactiviteiten en workshops kunnen leiden”.

Achraf, Mohammed en Hicham krijgen bij hun activiteiten ondersteuning van ZorgDat en Ga! Harderwijk, die onze activiteiten helpen coördineren”. Achraf meldt tot slot dat kinderen die zich willen aanmelden voor de bijlessen en sportactiviteiten, daarvoor terecht kunnen op de website www.beweegnaartoekomst.nl.

Beweeg naar Toekomst
Beweeg naar Toekomst
Beweeg naar Toekomst
Beweeg naar toekomst
(Mohamed Agarmaoine, Hicham Zekhnini en Achraf Agarmaoine)