Glasvezelnetwerk weer volledig in handen CAI Harderwijk

CAI Harderwijk neemt 50%-belang van investeerder EQT Infrastructure over en komt daarmee weer 100% in handen van de lokale gemeenschap.

In 2014 en de jaren daarna is in Harderwijk en Hierden een glasvezelnetwerk aangelegd door Glasvezelnet Harderwijk BV. De aandelen van deze joint venture waren in handen van initiatiefnemers CAI Harderwijk en Bouwfonds CIF. Beide partijen hadden 50% van de aandelen in bezit. In november 2017 is Bouwfonds CIF verkocht aan de Zweedse investeringsmaatschappij EQT Infrastructure. CAI Harderwijk neemt op maandag 14 januari 2019 het 50%-belang van deze investeerder over. Daarmee komt het glasvezelnetwerk weer volledig in Harderwijkse handen.

“Een unieke situatie”, vertelt directeur Edo Kweldam. “Overal zie je netwerken opgaan in steeds grotere, internationale conglomeraten. Hier is een omgekeerde beweging ingezet, maar dat past bij CAI Harderwijk.”

 De beslissing om de aandelen over te nemen heeft alles te maken met de doelstelling die CAI Harderwijk nastreeft met het Harderwijkse glasvezelnetwerk. “Hoewel zeer succesvol, was de samenwerking van CAI Harderwijk en de investeringsbedrijven Bouwfonds CIF en later EQT een verstandshuwelijk”, aldus CAI-directeur Kweldam. “Uiteindelijk zie je een duidelijk cultuurverschil tussen beide aandeelhouders. CAI Harderwijk is een stichting zonder winstoogmerk en focust op de belangen van gebruikers. Investeringsmaatschappijen richten zich op het creëren van financiële waarde voor aandeelhouders. Nu we volledig eigenaar van het netwerk zijn, kunnen we ons volledig onafhankelijk richten op onze kerntaak. Inwoners van Harderwijk en Hierden een snel, betrouwbaar en betaalbaar netwerk bieden met keuze uit de pakketten van inmiddels tien providers.”
 

CAI Harderwijk ziet als kleine speler alle kansen om met infrastructuurtoegang onderscheidend te blijven.


Kweldam: “De kosten van een glasvezelnetwerk worden lager door hoge netwerkbezetting: door veel gebruikers die de infrastructuur gebruiken. Van schaalgrootte, bijvoorbeeld het samenvoegen van tientallen netwerken in één bedrijf, dalen de kosten niet.” Het volledige eigenaarschap biedt CAI Harderwijk de flexibiliteit en daadkracht om de glasvezelinfrastructuur te verbeteren en het gebruik verder te optimaliseren. “Bij strategische keuzes hoeven we niet meer te overleggen met de andere aandeelhouder. Hetzelfde geldt voor het bepalen van tarieven, dat kunnen we nu weer geheel zelfstandig doen. Zo leggen we in het hele buitengebied glasvezel aan en betalen de bewoners daarvoor geen eenmalige of extra maandelijkse kosten”, aldus Kweldam.

Door recente investeringen in het buitengebied wordt Harderwijk bovendien de eerste gemeente van Nederland die in stad en buitengebied 100% glasvezeldekking biedt aan bewoners.

Het glasvezelnetwerk van CAI Harderwijk wordt zowel nationaal als internationaal geroemd en is al meermalen onderscheiden. Dit komt door de unieke situatie waarbij CAI Harderwijk een echt open netwerk beheert en openstelt voor meerdere dienstaanbieders. Deze kunnen onderling concurreren, wat gebruikers zowel prijs- als servicevoordelen oplevert. Door recente investeringen in het buitengebied wordt Harderwijk bovendien de eerste gemeente van Nederland die in stad en buitengebied 100% glasvezeldekking biedt aan bewoners.Van de inwoners maakt 75% gebruik van het netwerk, landelijk gezien een uitzonderlijk hoog percentage. “En dit percentage neemt maandelijks toe”, aldus Kweldam.  

CAI Harderwijk

Adresgegevens

Julianalaan 43
3843 CA Harderwijk

Telefoon

T. 0341-410666

Openingstijden

Ma 8.00 - 12.00 uur
Di 8.00 - 12.00 uur
Wo 8.00 - 12.00 uur
Do 8.00 - 12.00 uur
Vr 8.00 - 12.00 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info